KURUCUMUZ

 

 

CAFER SADIK ABALIOĞLU (1920-1994)

 

Denizli eşrafından Fatma ve Mehmet Ali Abalıoğlu’nun evladı olan Cafer Bey, 1920 yılında Denizli’de doğmuştur. 1941 yılında babasının vefatı üzerine üniversite eğitimini yarıda  bırakıp iş hayatına atılmıştır. 

Genç yaşta iş hayatına atılan Cafer Bey, 1944 yılında Zaferiye Hanım ile evlenir. “Her başarılı erkeğin arkasında güçlü bir kadın vardır” söylemini haklı çıkaran eşi Zaferiye Hanım, mutlu bir aile ortamının mimarı olmanın ötesinde, desteğiyle, teşvikiyle ona güç katar. Nermin, Ali, Necla, İsmet ve Zümrüt adında 5 evlat sahibi olurlar. 

Baba mesleği olan tabaklıkla girdiği iş yaşamını; kardeşleri ve yeğenleri ile ortak olarak un ve pamuk çırçır sanayi ve çeşitli ticari faaliyetlerle sürdürmüştür. Bu ortaklık 1966 yılında karşılıklı anlayış birliği içinde sonlandırılmıştır.                       

Cafer Bey; payına düşen pamuk çırçır fabrikasını alarak, oğulları Ali ve İsmet Abalıoğlu ile yeni bir şirket kurmuş, birlikte sanayicilik hayatına devam etmiştir. Sanayiciliğin yanı sıra başta otomotiv ve traktör bayilikleri olmak üzere çeşitli alanlarda ticari faaliyetlerde bulunmuştur. 

Halka açık olarak kurulmuş bulunan Dentaş A.Ş.'ye 1975 yılında, Ergür ve Erikoğlu aileleri tarafından kurulmuş olan Er-Bakır A.Ş.’ye 1984 yılında ortak olunarak, oluklu mukavva ve elektrolitik bakır sektörlerine giriş yapılmıştır. Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş. ile 1991 yılında iplik üretimine başlanmıştır. 

1966 yılında oğulları ile birlikte çok mütevazı şartlarda, bir pamuk çırçır fabrikasıyla başlayan bu süreç, Denizli’de kâğıt, bakır, iplik alanlarında yapılan yatırımlarla büyümüş, bu yatırımlar Abalıoğlu Holding’in temel taşlarını oluşturmuştur. Her 3 ana sektörde de teknolojinin ulaşabildiği en zengin ürün çeşitlerini, en kaliteli şekilde üreten şirketler haline gelmiştir. 

Sanayi faaliyetleri Cafer Bey’in vefatından sonra da gerek yurt içi, gerekse yurt dışında yeni yatırımlarla sürdürülmüştür. Bu bağlamda Romanya, Mısır ve  Amerika’da yeni üretim tesisleri, İtalyan bir firmayla tekstil alanında ortaklık kurulmuştur. Evlatları ve torunları tarafından geliştirilen kurumlar, Abalıoğlu Holding çatısı altında ülkemiz ekonomisine katma değer yaratmaya devam etmektedir. Tüm şirketler ulusal ve uluslararası alanda sektörlerinin aranan kurumları olmuşlardır. 

Örnek bir sanayici ve işadamı olan Cafer Bey Denizli’nin sosyal gelişimine de katkı sağlamış, eğitim alanında örnek çalışmalar yapmıştır. Bu bağlamda; Cafer Sadık Abalıoğlu İlkokulu, Zaferiye Abalıoğlu İlkokulu, Dentaş İlkokulu yaptırılarak Milli Eğitime bağışlanmıştır. Vefatından sonra evlatları öncülüğünde, grup şirketleri tarafından Er-Bakır Fen Lisesi ve Doçem-Dentaş Özel Eğitim Uygulama Merkezi yaptırılarak Milli Eğitimin hizmetine sunulmuştur. 

Gruba bağlı şirketler; Abalıoğlu Ailesi’nin 1966 yılından beri oluşturduğu iş yapma kültürü ile “Önce İnsan” ve “Toplumdan Aldığını Büyüterek Toplumla Paylaşma” ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini doğanın ve çevrenin korunmasına özen göstererek sürdürmektedirler. 

Sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz, Kurucumuzun vefatından sonra da kurumsal olarak devam etmiştir. 1996 yılında Doçev-Doğa ve Çevre Vakfı, 1999 yılında Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, 2006 yılında Necla Pamukcu Kütüphanesi, 2009 yılında Abalıoğlu Yardımlaşma Derneği ve 2017 yılında Zaferiye Abalıoğlu Bilim ve Sanat Merkezi kurulmuştur. Bu kurumlar, faaliyetlerini grup şirketlerinin katkılarıyla sürdürmektedir. 

53 yıllık çalışma hayatında, yaşamının son günlerine kadar işinin başında olan tecrübesi, girişimciliği, idareciliği ile evlatlarına ve çalışanlarına yol gösteren Cafer Sadık Abalıoğlu 5 Eylül 1994 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Ardından, başarısında ve ailevi mutluluğunda büyük payı olan hayat arkadaşı Zaferiye Hanım da 26 Aralık 1994 günü hayata veda eder. 

Cafer Bey’i ve Zaferiye Hanım’ı özlem, şükran ve rahmetle anıyoruz.