Denizli“de, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ressamların katılımıyla "Kültürlerarası Resim Kampı" düzenlenecek.

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog 2. Hibe Programı kapsamında geliştirilen "Kültürlerarası Resim Kampı" projesinin tanıtımı Şiir Otel“de bir basın toplantısıyla yapıldı.

Cafer Sadık Abalıoğlu Holding ile Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Abalıoğlu, buradaki konuşmasına, Mustafa Kemal Atatürk“ün "İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır. Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur" sözlerini hatırlatarak başladı.

Abalıoğlu ailesi olarak, sanayi faaliyetlerinin yanı sıra vakıf kanalıyla yaptıkları eğitim ve kültür alanındaki çalışmaların, yöresel ve ulusal kalkınma açısından önemli rol oynadığına inandıklarını belirten Abalıoğlu, şöyle devam etti:

"Bu anlamda Atamızın işaret ettiği ilerleme yolunda mesafe kat etmek istiyorsak, sanat da bizim için en önemli yardımcılarımızdan biri olacaktır, diye düşünüyorum. İşte bugün burada, ülkemizin sanat hayatına çok önemli katkısı olacağına inandığımız bir projeyi sizlere sunmak için huzurlarınızdayız. AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog, Kültür ve Sanat Hibe Programı kapsamında AB ve Türkiye Cumhuriyeti ile Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı ortak katkılarıyla finanse edilen "Kültürlerarası Resim Kampı" sayesinde ülkemizin değerli sanatçıları ile uluslararası sanat camiasından önemli isimleri Denizli“de buluşturarak, burada bir kültür-sanat platformu yaratmayı hedefliyoruz."

Abalıoğlu, proje kapsamında 5-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında Türkiye“den 10 ve AB ülkelerinden 8 olmak üzere toplam 18 sanatçıyı Denizli“de ağırlayacaklarını ifade ederek, sanatçıların 15 gün boyunca kendi tarzlarında atölye çalışmaları yapacağını söyledi.

Atölye çalışmalarında ortaya çıkacak sanat eserlerinin, Haziran ayında Roma“da, Temmuz ayında ise Denizli“de sergileneceğini bildiren Abalıoğlu,

"Eserler Denizli“de kalacak ve kentimiz çok önemli bir kültür mirasının sahibi olacak. Proje kapsamında bir de resim yarışması düzenlenecek. Bu yarışmaya 31 yaşından gün almamış olan ülkemizdeki tüm ressamlar katılabilecek" dedi.

Abalıoğlu, farklı kültürlerin yakınlaşmasının en kolay ve anlaşılır yolunun sanat olduğunu, bu tür ortak sivil toplu çalışmalarının Türkiye“nin AB“ye üyelik sürecine büyük katkı sağlayacağı görüşünü dile getirerek, proje ortağı İtalyan Associazione di Promozione Sociale Lunaria“ya da teşekkür etti.

-"Türkiye“nin AB“ye girmesini destekliyoruz"-

Associazione di Promozione Sociale Lunaria Yönetim Kurulu Üyesi Marcello Mariuzzo da, basın toplantısında yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşunun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Türk kültürünün Avrupa kimliğine halihazırda büyük katkılarda bulunduğuna inandığını dile getiren Mariuzzo, şunları söyledi:

"Birçok Avrupalı“nın Türkiye gibi, farklı dine sahip olan, büyük ve genç nüfuslu bir ülkeyi kabul etmesinin kolay olmadığını biliyoruz. Biz, Avrupalı olarak kendi sınırlarımız içinde toplumumuzu yeni kültürel katkılarla zenginleştirmek için çalışmalar yapmak zorundayız. İtalya“da şu an 2 milyon civarında Müslüman göçmen bulunuyor. O zaman neden kendi anlayışımızı genişletmiyoruz- Bu yüzden biz dernek olarak önyargılar ile mücadele ediyor ve Türkiye“nin AB“ye girmesini destekliyoruz. Yine bu yüzden kültürlerarası diyaloğu izlenmesi gereken bir anayol olarak düşünüyoruz. Biz entegrasyon fikrini sevmiyoruz. Birisinin, bir başkasının ortamına adapte olması, karşılıklı zenginleştirme getirmez. Bu düşüncemizi gerçekten yenilikçi bir proje olan

"Kültürlerarası Resim Kampı" gibi somut faaliyetlerle uygulamaya döküyoruz. Biz AB ve Türkiye“yi yakınlaştırmanın, insanları yakınlaştırmak olduğuna ve kültürlerarası değiş tokuşların insanları, fikirleri ve kültürlerini yakınlaştırmak için en yararlı tecrübeler olduğuna inanıyoruz."

Mariuzzo, iki yıl önce Türkiye“den kızına bir Oyuncak aldığını, kızının Oyuncak üzerindeki resmi anlattığını aktararak, "Resim herkes için ortak bir dildir" dedi.

"Kültürlerarası Resim Kampı" Proje Koordinatörü Ercüment Erdem de, konuşmasında, kültürlerarası diyaloğu güçlendirmek, AB ile Türkiye arasındaki kültürel iletişimin gelişmesini sağlamak amacıyla geliştirilen proje ile farklı ülkelerden kültür ve sanat aktörlerinin bilgi, deneyim ve görüş alışverişinde bulunacağını anlatarak, "Uluslararası olması yönüyle büyük öneme sahip resim kampı, sivil toplum faaliyetlerinin uluslararası alana yayılmasını, kültürlerarası diyaloğu desteklemeyi ve böylece AB ile Türkiye arasında kültür ve sanat yönünden uzun vadeli bir işbirliği sağlamayı amaçlıyor" dedi.

- DENİZLİ