İşletmenizin kuruluş öyküsünden bahseder misiniz?

Şirketimiz; 1975 yılında, Cafer Sadık Abalıoğlu Holding’e bağlı olarak Denizli’de kuruldu. Dentaş Kağıt Ağaç Mamulleri ve Gıda Mad.San. ve Tic. A.Ş. adıyla, sektöründe Türkiye’nin ikinci özel sektör işletmesi olarak sanayi dünyasına adım atan şirketimiz 1977 yılında 30.000 ton yıllık kapasite ile oluklu mukavva kutu ve levha üretimine başladı. 1 985’te selülozik yumurta violü tesisimiz, 1993 senesinde ise kağıt fabrikamız üretime başladı. Temel değerleri arasında çevreye ve insana saygıyı en üst sıralara koyan firmamız Denizli’de arıtma tesisi kuran ilk kurumdur. 1994’te atıksu arıtma tesisimiz, 1 996’da da co-generation ünitemiz devreye girdi. 90’lı yıllar boyunca kaliteli ürün ve hizmetleri ile sektörde üst sıralara tırmanan şirketimiz 2000 yılında halka arz edilerek iMKB’ye kota oldu.

Büyümemiz 2000’li yıllarda da devam etti. Denizli’deki modern tesislerimize ilave olarak 2002 yılında Çorlu’da, Türkiye’de örnek gösterilen bir oluklu mukavva fabrikası kurmaya başladık. Ancak Çorlu fabrikamızda 2007 yılının şubat ayında talihsiz bir yangın felaketi yaşadık. İçimiz yansa da yılmadık, bir yandan aynı yerde aynı fabrikayı kurmak için gece-gündüz çalıştık bir yandan da burada, Adana’da yeni tesisimizi geçtiğimiz yaz faaliyete başlattık.

Şu anda İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Kuruluşu sıralamasında 376. sektörünün öncü firmalarından biriyiz.

Sektörünüzde yaşanan sıkıntılar nelerdir?

Oluklu mukavva sektöründe yaşanan sorunların başında ambalaj yönetmeliğinin tam olarak uygulanmaması geliyor. Yönetmeliğin eksiksiz biçimde uygulamaya geçmesi sektörümüzü rahatlatacaktır.

 

Bunun yanı sıra Türk lirasının dolar karşısında aşırı değerli olması da, birçok sektörde olduğu gibi bizim de ihracat potansiyelimizi törpülemektedir. Ayrıca ihracat müşterilerinin dışında yüksek KDV oranı sektörümüzün önündeki bir diğer engeldir.

 

İşletmenizin fiziki yapısı, üretilen ürünler ve ihracata bakış açınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Denizli’deki tesisimiz 45.000 m2’si kapalı alan olmak üzere toplam 90.000 m2’lik bir alanda kurulu. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterdiğimiz fabrikamız ise 19.000 m2’lik kısmı kapalı olmak üzere toplam 73.250 m2 alanda kurulu. Ayrıca Çorlu’da yapımı devam eden fabrikamızı ise, 23.000 m2’si kapalı, toplam 133.000 m2 alanda kurmayı planlıyoruz.

Genel Müdürlüğümüz Ocak ayında Denizli’den İstanbul’a taşınacak. Şirketimizin organizasyonel yapısından da kısaca bahsetmek gerekirse, 6 bölge yöneticiliği ve 450 çalışan ile faaliyet gösteriyoruz. İhracat konusunda önümüzdeki döneme, özellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yönelik hedeflerimiz var, ancak şunu da hemen belirtmemiz gerekir:

Ürünün özelliği yüksek ihracat oranlarına izin vermemektedir. Ürünün hafif ancak geniş hacimli olması nedeniyle navlun sorunu var. Bu nedenle genel olarak sektörde ihracat oranı belli sınırlar içinde kalır.

 

Şirketinizin geleceğe dönük hedefleri nelerdir?

Adana ve çevre illerdeki müşterilerimiz önceliğimiz. Bu bölgedeki müşterilerimize kaliteli ürünler sunmak, onlarla daha yakın temas kurmak istiyoruz. Adana, Türk ekonomisinde önemli bir yere sahip. Bu bölgede hem sanayi hem tarım alanında önemli bir potansiyel var ve bölge üreticileri dünya piyasalarında boy gösteriyor. Yurtiçi pazara baktığımızda ise; Türkiye’de kişi başına tüketilen oluklu mukavva miktarı AB ortalamasının hayli gerisinde. Bu nedenle iç pazarda sektörün büyüme potansiyelini değerlendirmeyi hedefliyoruz. Hem bu açıdan, hem de bağlı bulunduğumuz Cafer Sadık Abalıoğlu Holding’in stratejik kararları gereği Dentaş Ambalaj’ın bir dünya şirketi olması için çalışıyoruz. Tabii bunu yaparken grubumuza bağlı tüm şirketler için geçerli.

 

AHSOSB’de olmak sizin için ne anlam ifade ediyor, avantajiarı nelerdir?

AHSOSB’nin, Akdeniz Bölgesi’nde bulunması bizim için büyük avantajdır. Hedef kitlemize yakın olmak için bu bölgede bulunma kararı aldık.

Son olarak, şirketimiz Dentaş Ambalaj’ı, en kaliteli ürünü en düşük maliyetle üreterek pazar payı ve teknolojisini iyileştirerek sektöründe lider yapmak ve bunu sürekli geliştirerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe; tüm çalışanlarımızın katılımı ile müşterilerimiz, çalışanlarımız, ortaklarımız ve toplum için değer yaratan ve her zaman her sürecinde israfı yok eden bir şirket olarak koşuyoruz.






 

DENTAŞ Ambalaj ve Kağıt San. A.Ş.
1. Cadde No: 3
Yüreğir 1 ADANA
Tel: 0322 394 4710 (pbx)
Fax: 0322 394 4711
Web: www.dentas.com.tr