Dentaş, Adana fabrikasıyla kapasitesini ikiye katladı
 
Dünya Gazetesi
 
 
 
Dentaş Ambalaj’ın Adana’da 12 milyon dolara kurduğu fabrika üretime geçti. Dentaş Genel Müdürü Akil Yağcı, yaş sebze meyve sektörünün bu bölgede yoğun olması ve GAP bölgesine yakınlığı nedeniyle nakliye maliyetlerini optimize etmek için bu fabrika yatırımını yaptıklarını anlattı.
 
Yağcı, yıllık 50 bin ton kapasiteye sahip olan şirketin, Adana fabrika yaptırımıyla birlikte kapasitesinin 100 bin ton/yıl oluklu ve 90 bin ton/yıl kağıda çıkacağını da dile getirdi. 
 
Adana fabrikasında B, C ve E dalga kutu üretimi yaptıklarını kaydeden Yağcı, Adana’ da yaptırım yapmalarının nedenleri arasında; yaş sebze meyve sektörünün o bölgede yoğun olmasını, beklentimizin yüksek olduğu GAP bölgesine yakınlığını ve nakliye maliyetlerini optimize etmeyi gösterdi. Adana fabrikası için yapılan yatırımın 12 milyon dolar olduğunu vurgulayan Yağcı, bu tutarın tamamıyla öz kaynakları tarafından karşılandığını sözlerine ekledi. Yağcı, 2006 yılında toplamda 8 milyon 300 bin dolar yaptırım yaptıklarını da hatırlatarak, 2007 yılında yapılacak yatırımların da sırası geldikçe açıklayacaklarını bildirdi. 
 
Dentaş Genel Müdürü Akil Yağcı, 2006 yılında 30 milyon dolar ithalat, 2milyon 710 bin dolar da ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
 
 
Esas faaliyet alanının oluklu mukavva, tüketim malları ambalajında kullanılan standart kutular, teleskopik ve kalıplı stand ve değişik teşhir kutu çeşitleri ile yaş meyve ve sebze için kullanılan kasa tipi kutular ve kutuların hammaddesi olan kağıt üretimi olduğunu dile getiren Yağcı, Dentaş Ambalaj’ın sektöründeki değişikleri kendi bünyesinde değerlendirerek en kısa sürede faaliyete geçiren önder kuruluşlardan biri olduğunun altını çizdi.
 
2006 yılında yurt içinde yüzde 8 oranında Pazar payı elde ettiklerini söyleyen Yağcı, bu yıl ise pazar payını yüzde 10’ a çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çekti. Yağcı, yurtdışında ise geçtiğimiz yıl yüzde 3 olan pazar payını, bu yıl yüzde 8’e ulaştırmayı planladıklarının altını çizdi. Yağcı, geçtiğimiz yıl 109 milyon 193 bin 591 YTL’ lik ciro yaptıklarını, buna karşılık da 11 milyon 535 bin 821 YTL de kar elde ettiklerini anımsattı.
 
 
Sektör gelişmeye açık
 
Genel Müdür Akil Yağcı, hedeflerinin sürekli gelişme ve hızlı büyüme ile sektörün lider kuruluşlarından biri olarak öncü rolünü sürdürmek olduğunu belitti. Türkiye’ de kişi başına tüketilen oluklu mukavvanın (kg cinsinden) Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha düşük olduğunu söyleyen Yağcı, ‘’Yine aynı şekilde ambalaj sektörü içinde oluklu mukavvanın payı Türkiye’de bu ülkelere kıyasla daha az. Bu bağlamda oluklu mukavva sektörünün gelişmeye açık bir sektör olduğunu, büyüme potansiyeli bulunduğunu söyleyebiliriz. Ama bunun için her şeyden önce ekonomi dinamiklerinin sağlıklı bir yapıya kavuşması ve reel ekonominin canlandırılması şart’’ diye konuştu. Yağcı, şöyle devam etti, ‘’Dentaş olarak gelecekte müşterilerin günümüzde olduğundan çok daha fazla seçici olacaklarını düşünüyoruz. Bu bağlamda müşterilerinin beklentilerine cevap verebilen, ürün ve hizmet kalitesini arttıran ve üretim maliyetlerini düşürebilen şirketleri sektörde ön plana çıkaracaklarını bunları gerçekleştiremeyen şirketlerin ise yavaş yavaş müşterilerini kaybederek sektörden çekilmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum.’’
 
 
Çorlu’daki kazanın izleri siliniyor
 
Bu arada, 70 bin tonluk kapasitesi ile Türkiye’ nin en büyük oluklu mukavva üretim tesisi konumunda bulunan Tekirdağ/Çorlu fabrikasında 16 Şubat 2007 tarihinde yangın çıkmış, şirketin binası ve makine parkının tamamı kullanılamaz hale gelmişti. Dentaş Ambalaj bir yandan da 16 Şubat’ ta çorlu fabrikasında meydana gelen yangın felaketinin yaralarını hızla sarıyor. Tamamen yanan fabrikasının yerine yenisini kurmayı amaçlayan Dentaş, aynı yerde, aynı kapasite ve özelliklere sahip yeni tesisin en kısa sürede faaliyete geçmesi için kolları sıvadı. Çalışmalar kapsamında oluklu mukavva hattı ve diğer makineler için toplam 7 milyon 900 bin Euro’luk sipariş verildiğini açıklayan Dentaş yönetimi, Çorlu tesisinin üretime başlaması için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belitti.
 
 
Türkiye’ nin en büyük 500 şirketi listesinde
 
Başta oluklu mukavva olmak üzere; standart, teleskopik, kalıplı, stand ve kasa tipi kutular ile kutuların hammaddesi olan kağıt üretimi yapan Dentaş Ambalaj, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘2006 Yılı Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ sıralamasında, bir önceki yıla göre 33 sıra ilerleyerek 376. sıraya yerleşti.