Abalıoğlu Holding A.Ş. Yürütme kurulu Başkan Yrd. Oğuz Abalıoğlu:
"2008 yılı sonuna kadar aile anayasasını hazırlamış olacağız"
Evrim
Abalıoğlu Holding; Dentaş Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş., Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş., Abalıoğlu Pamuk Sanayi A.Ş., CSA Pazarlama A.Ş, Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.Ş., Dentaş Kağıt Sanayi A.Ş. ve Dentaş Romanya SRL iştiraklerini bünyesinde barındıran 65
yıllık bir aile şirketi. Abalıoğlu 'nda sürekli büyüyen grup şirketlerinin kurumsallaşma süreci ile desteklenmesi gereği gözlemlenerek, 1996 yılına kadar aile şirketi görünümünde olan grup içinde bu tarihten sonra yeniden yapılanmaya gidilmiş. Abalıoğlu Holding Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu, farklı sektörlerde üretim yapmalarının kendilerini profesyonelleşmeye yönelttiğini belirterek “Kurumsallaşma Abalıoğlu Holding’in aile statüsünden çıkmasını gerektirmeden, çok iyi yönetilen kurumsal bir aile şirketi olmayı başarmamızı sağladı’’ şeklinde konuşuyor. Abalıoğlu’na göre, Abalıoğlu Holding’deki büyük değişim ise 1999 yılında başlamış ve bu sıralarda yönetim yapısı tamamen yenilenmiş. Bu süreçte operasyonel kararlar şirketlerin profesyonel yönetim kadrolarına bırakılarak, grup stratejileri Abalıoğlu Holding Yönetim Kurulu, CEO ve profesyonel yöneticiler tarafından oluşturulmaya başlanmış. Gelinen noktada aileden 7 kişinin üçüncü nesil olarak işlerin içinde yer aldığını dile getiren Abalıoğlu, ‘’Bu aile üyeleri, profesyonellerimizle birlikte soy isimlerini kullanmadan, kendi yetkinlikleri. çerçevesinde çalışmakta. Aile üyelerinin hepsi de profesyonel yöneticilere rapor vermekte ve yıl sonlarında daha önceden belirlenmiş olan performans kriterlerine göre performansları değerlendirilmekte’’ açıklamasında bulunuyor. Abalıoğlu Holding olarak kurumsallaşmayı üçe ayırdıklarına da değinen Abalıoğlu, sürecin gelişimini de şöyle özetliyor: ‘’Bizim için kurumsallaşmamızın ilk ayağı olan şirketlerimizin kurumsallaşmasını zaten 1996 yılında başladığımız yeniden yapılanma ile tamamlandı. Kurumsallaşmamızın diğer iki ayağı olan, yönetim kurallarımıza dışarıdan bağımsız üyeler alarak yönetim kurullarının kurumsallaşmasını ve aile anayasamızı hazırlayarak ailemizin kurumsallaştırma çalışmalarımızı da en geç 2008 yılında tamamlamış olacağız.”
“Aile üyeleri ortak vizyon geliştirmeli”
Kurumsallaşma konusunda öncelikle aile üyeleri tarafından kurumsallaşma ihtiyacının oy birliği ile belirlenmesi gerektiğini ifade eden Oğuz Abalıoğlu, her aile üyesinin vizyonunda şirketi büyütme, yeni pazarlara açılma, farklı yerde üretim gibi ortak değişim stratejilerinin oluşması gerektiğini ifade ediyor. Bunun da aile üyelerinin ortak vizyon geliştirmeleri ile ilgili olduğunu vurgulayan Abalıoğlu, ‘’Bundan sonraki süreçte ise farklı fikir ve görüşlere açık olabilme ve yetki devri olgunluğunun verilebilmesi tartışılmalı ve konuda hemfikir olunmalıdır’’ değerlendirilmesinde bulunuyor. Aile şirketlerinde kurumsallaşma sürecinin çok akıllıca ve geleceği düşünerek gerçekleştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Abalıoğlu’na göre, kurumsallaşmanın başarısı doğru yönetim sistemlerinin kurulmasına bağlı. Kurumsallaşma hiçbir zaman bünyeye gereksiz bürokrasi getirmemeli ve şirketi hantallaştırmamalı diyen Abalıoğlu, diğer yandan kurumsallaşırken aile şirketlerinin özünde yer alan girişimcilik ruhunu da kaybetmemelerinin gerektiğinin altını çiziyor.