Holdingler arasında istihdam artışında Koç Topluluğu başı çekerken, Doğuş, Zorlu, Boydak, Şahinler ile Türkiye“de büyüme kararı alan İngiliz Shaya Group“ta ciddi iş fırsatları bulunuyor. 2006“da enerji yatırımlarına odaklanan holdingler, özellikle mühendislere olan talebi artıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, holdinglerin en çok eleman aradıkları pozisyonların başında satış ve pazarlama geliyor. Ara eleman ihtiyacı da holdingler tarafından belirtilen önemli bir unsur.

 

 

 

 
 

 

 

 

Koç İlk Sırada

 

 

 

Yeni iş alanları ve satın almalarla her geçen gün büyüyen Koç Topluluğu“nda işe alımlar da buna paralel olarak artıyor. Geçen yıl, Tansaş,Yapı Kredi ve Tüpraş“ın da Koç Topluluğu“na katılmasıyla çalışan sayının 83 bine ulaştığını söyleyen Koç Topluluğu İşe Almadan Sorumlu İnsan Kaynakları Yöneticisi Berna Boragan, 2005“te 6 bin 300 kişinin istihdam edildiğini belirtiyor. 2006 yılı sonuna kadar 9 bin kişiyi daha Koç Topluluğu bünyesine katmayı planladıklarını söyleyen Boragan, “2006 sonuna kadar 92 bin kişiye ulaşmayı hedef ediyoruz. Özellikle Tüpraş“ın aramıza katılması ile birlikte yeni bir uzmanlık alanına girmiş oluyoruz. Ancak farklı sektörlerde birbirinden farklı bir çok iş alanında faaliyet gösterdiğimiz için uzmanlık alanlarını somutlaştırmak çok mümkün olmuyor. Ayrıca yönetici ve uzmanlarımızı içimizden yetiştirmek gibi temel bir politikamız var“ diyor.Ara eleman yetiştirilmesi konusunda ısrarla duran Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, “En çok ara elemana ihtiyacımız var. Teknisyen istihdamında sorun yaşıyoruz“ diyor.
  
 

 

Ara Eleman İhtiyacı
 
  
Yine, uluslararası ticaret ve hukuk, iş fırsatlarının açık olduğu önemli alanlar arasında. Pozisyonun gerektirdiği teknik yetkinliklerin yanında gelişime açık, güvenilir ve uzun sureli iş ilişkisini tercih etmek adayların işe alımını kolaylaştırıyor.
   

 

Zorlu enerjide istihdamı artıracak
   
Zorlu Grubu, bu yıl yeni enerji yatırımlarıyla istihdamda rutin büyümesinin dışına çıkmaya hazırlanıyor. Zorlu Grubu“nun toplam çalışan sayısının 30 bin 984 kişiye ulaştığını söyleyen Zorlu Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Necmi Kavuşturan, şöyle konuşuyor: “Geçen yıl çalışan sayımızda bin 106 kişilik bir artışımız oldu. Bu yıl çalışan sayımızda özellikle Enerji Grubumuz“dan dolayı, rutin büyümenin üzerinde bir gelişme olabileceğini öngörüyoruz. Holding toplamında artışımız 2000 kişinin biraz üzerine çıkacak.“
 

 

Koç“ta mühendislerin Şansı daha fazla 
 
 
55 bini mavi yakalı, 28 bini ise beyaz yakalı olmak üzere 83 bin kişinin çalıştığı Koç Topluluğu“nun İşe Almadan Sorumlu İnsan Kaynakları Yöneticisi Berna Boragan, yeni mezunlarda daha çok mühendislik mezunlarını işe aldıklarını söylüyor. Boragan, “Yeni mezun alımları işe alımlarımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak yeni mezun oranı sektörlere bağlı olarak iş gruplarımızda farklılık gösteriyor. Yeni mezun alımlarımızın çoğunluğunu mühendislik bölüm mezunları oluşturmakla birlikte özellikle satış ve pazarlama fonksiyonlarında çalışmak üzere sosyal bilimlerden mezun arkadaşlara da oldukça ihtiyacımız var“ diyor.
 

 

 
Sistem ele veriyor
 
 
Koç Topluluğu“na başvuruları www.kockariyer.com üzerinden aldıklarını da söyleyen Boragan başvuru yapacaklara da şu önemli uyarıda da bulunuyor: 

 

“Sistemin en önemli özelliklerinden biride topluluğumuza başvurmuş bir adayın işe başvurma tarihçesini görebilmemiz. Diğer bir deyişle, kişi ne zaman hangi pozisyon için hangi şirketimize başvurmuş ve sonuç ne olmuş bilgisini görebiliyoruz. Kişi birbirinden çok farklı nitelik ve yetkinlikler gerektiren pozisyonlara başvurmuş, uzmanlığı veya eğitimine uygun olabilecek fonksiyonlar konusunda net bilgi vermemiş ise; o zaman bizim de kafamızda soru işaretleri oluşuyor. Tek bir kuruma veya gruba başvuru yapıp, sonucu beklemek yerine birden fazla kurum veya gruba da aynı uzmanlık alanı veya fonksiyonda çalışmak için başvurmak daha fırsat yaratıcı bir yöntem oluyor. Her iş görüşmesinde farklı bir iş tecrübesi olduğunu unutmamak lazım.“
   

 

Doğuş 5 bin yeni istihdam yaratıyor  

 

Toplam 16 bin kişiyi istihdam eden Doğuş Grubu, bu yıl 5 bin kişiye daha istihdam olanağı yaratacak. Çalışanlarının yüzde 67“si 30 yaş ve altında olan Doğuş Grubu“nda en çok bünyesinde bulundurduğu global markaların satış, satış sonrası hizmetler ve teknik operasyon departmanlarında yetişmiş işgücüne ihtiyaç duyuluyor. Yeni mezunların istihdamına öncelik veren Doğuş Grubu, geçen yıl 4 bin 700“ü yeni kadro olmak üzere toplam 6 bin 700 kişiyi işe almıştı. Genç mezunlar genel istihdam içinde en yüksek payı alıyor. Gruptan yapılan açıklamada, en çok müşteri mutluluğunu artırmaya, strateji belirlemeye, marka ve hizmet kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar yürüten fonksiyonlara büyük yatırım yapılıyor. Ekip çalışmasına yatkın, kendine güvenen ve girişimci, etkileme ve ikna kabiliyeti yüksek, müşteri odaklı yaklaşım ile ilişki ağı kurabilecek, hizmet üretmeye odaklı arkadaşlar ile çalışmayı tercih ediliyor.
 

 

 

CSA“nın planı 500 yeni eleman
 
Bin 489 kişinin çalıştığı CSA Holding, bu yıl 500 kişiyi işe almayı planlıyor. CSA Holding“te özellikle tekstil, makine, orman, elektrik ve elektronik, endüstri mühendisliği mezunlarına ihtiyaçları olduğunu söyleyen CSA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, “2005 yılında 147 kişiyi istihdam ettik. 2006 yılında yeni yatırımlarımızı planladığımız gibi gerçekleştirmemiz durumunda istihdamda yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık yüzde 30“luk bir büyüme hedefliyoruz. Yaklaşık 500 civarında yeni istihdam yaratacağız“ dedi.
 
 
 
Ülker Grubu satış pazarlamacı arıyor 
  
Prensip olarak yöneticilerini yüzde 67 gibi yüksek bir oranla şirket içinden yetiştiren Ülker Grubu, bu yıl geçmiş yıllara göre daha az yenişe alım yapacak. 2006 yılında planlanmış yeni bir yurtiçi yatırımımız olmadığı için yine 500 kadar yeni eleman alabileceklerini söyleyen Ülker Grubu İstişare Konseyi Üyesi Grup Sözcüsü Metin Yurdagül, “Bu sıralarda pazarlama müdürü, ürün yöneticisi, satış müdürü, satış temsilcisi, satınalma müdürü ve muhasebe elemanlarına ihtiyacımız var. Geçen yıl, Ülker Grubu“na 71 bini aşkın iş başvurusu yapıldığı, sadece 509 eleman işe alındığını söyleyen Yurdagül, iş arayanlara şu tavsiyelerde bulunuyor: “Öncelikle kendilerinin yapabileceği işleri çok iyi seçmeleri, iş başvurusunda bulundukları şirketler hakkında önceden bilgilenmeleri, işe alım mülakatında çok dürüst, açık, samimi ve kendine güvenen tutum sergilemeleri, “Ne olursa olsun“ değil, fakat kendileri için karar verdikleri işi en doğru şirkette bulana kadar sebat etmelerini tavsiye ederim.“
 

 

Shaya 1500 kişi alacak 
 
Sadece İngiliz Shaya Group, 2006 sonuna kadar perakendede tek başına bin 500 kişiye yeni iş imkanı yaratacak. 2008 sonuna kadar, grubun hedefi 3 bin 500 kişiye çıkmak. The Body Shop, Starbucks ve Top Shop gibi markaları Türkiye“ye getiren Shaya Group“un Türkiye“de hızlı büyümesine paralel olarak eleman ihtiyacının da hızla arttığını söyleyen İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet S. Konuk, “Sektörün daha hazır olmamasından dolayı, eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Daha çok lise mezunlarını tercih ediyoruz. Üniversite mezunları, perakendeyi tezgahtarlık olarak görüp sektöre katılmak istemiyor. Halbuki çok büyük kariyer imkanları var. 2 yıl önce Starbucks“a satış danışmanı olarak giren arkadaşlarımızın çoğu bölge müdürü oldu“ diyor. Gençlerinin perakendedeki kariyer fırsatlarını göremediği söyleyen Konuk, “Lise mezunu arkadaşları mağazacılıkta aramıza istiyoruz. Bu sene 500 yeni istihdam yaptık. 2006“da yaklaşık bin kişiyi daha işe almayı planlıyoruz. Lise mezunu olmak mağazacılıkta kariyer yaparken zarar değil. Gençleri eğitip yeni meslek kazandırıyoruz“ diyor.