Hürriyet Gazetesi
Geçtiğimiz yıl “İnsan Kaynakları Yeniden Yapılanma Projesi’ni başlatan Abalıoğlu Holding, 2006’da Grup şirketlerinde önemli yapılanmalar yaşayacak. Yurt içi ve yurt dışında yeni kağıt, ambalaj ve tekstil fabrikalarının açılması, kurumsallaşma sürecinin tamamlanması, yönetici kadrolarının yetkinlik eğitimleri ile yoğun bir sürece giren insan kaynakları departmanı, Değerlendirme Merkezi’ni de kendi içinde yapılandırdı. İK Direktörü Çoşkun Savcı’ya kurumsallaşma sürecini ve şirketin yeni istihdam imkanlarını sorduk.
İki yıla yakın bir süredir Abalıoğlu Holding’desiniz. Sizi İstanbul’dan Denizli’ye götüren ne oldu?
Kurumsallaşarak büyüyen az sayıda ki Anadolu şirketinden biriyiz. Biz İstanbullu profesyonelleri cezbedip Denizli’ye götüren de bu oldu. Denizlide kurulmuş, Türkiye şirketi haline gelmiş, buradan da bütün dünyaya açılan bir kurum.
2 BİNİ GEÇECEK
Yeni tesislerin kaç kişilik istihdam yaratması bekleniyor?
Dentaş Ambalaj’ın Denizli ve Çorlu’da iki fabrikası var. 2006’da Denizli ve İstanbul dışındaki bir ilde ciddi bir yatırım planlıyoruz. 100 kişinin üzerinde bir istihdam yaratacak. Dentaş Kağıt ise Abalıoğlu Holding’in yurt dışı yatırım şirketi haline geldi. Romanya’da yaptığımız ilk yatırımımızı bu ay bitirip üretime geçiyoruz. Ambalajla ilgili diğer bir yatırım, Rusya’da olacak.
Tekstil Grubu Denizli merkezli faaliyet gösteriyor ama 2006 içerisinde yönetim ve üretim yapısını değiştirecek. Denizli’de iplik üretiminden ziyade, teknik tekstil üretimi olacak. Özbekistan ve Mısır’da iki ayrı tekstil fabrikasının inşaatı bu yıl içinde tamamlanıyor.
Toplam istihdam açısından baktığımızda, Abalıoğlu Holding’e bağlı grup şirketlerimizde 1500 olan çalışan sayımız bu yılın sonuna kadar tamamlanacak yatırımların devreye girmesiyle 2000’in üzerine çıkacak. Yani tekstil ağırlıklı olmak üzere yurt dışında 500’den fazla eleman alımı yapacağız. Ayrıca 2006 başında Tekstil Grubumuzun Yönetim Merkezini Denizli’den İstanbul’a taşıyarak daha stratejik bir yapılanma modeline geçeceğiz.
ANADOLU’DA BİR İLK
Holding içinde yapılandırılan Değerlendirme Merkezi’nden bahsedelim...
KENDİNİ İYİ TANIMALI
Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri dolaşarak gençlere iş dünyasını anlattınız, holding bünyesine yeni elemanlar kattınız. Öğrenci ve yeni mezunlara neler öğretiyorsunuz?
Başlangıç pozisyonlarımız için 2006’da amacımız yeni mezun veya kısa iş deneyimi yaşamış yetkin arkadaşlarla bu kadroların genişletilmesi, bu kadroların önümüzdeki sene yurt içi ve yurt dışında farklı lokasyonlarda görev alacak hale getirilmesi. Belli üniversitelerle çok yakın bağımız var. KTÜ bunlardan biri. Gerek Kariyer Günleri kapsamında gerekse üniversitelerde gerçekleştirilen farklı organizasyonlarla önce şirketlerimizi anlatıyor, arkasından seçme sürecimizi gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda üniversitelerden gelen talepleri hiç geri çevirmedik. İletişim, beden dili, duygusal zeka, mülakat teknikleri üzerine eğitimler verdik. Mülakat tekniklerini bilen biriyle mülakat keyiflidir. Bu eğitimleri almış mezunlar kendilerini daha iyi ifade ediyorlar. 2005’te yetkin, donanımlı, dünyanın her yerinde çalışabilecek ve başarılı olabilecek kadar iddialı genç arkadaşlarımızı aramıza kattık.
Onlar şimdi içimizde yetişiyorlar. Anadolu’daki üniversiteler teknik anlamda çok iyi. Ama genç arkadaşlar iş dünyasını tanımakta ve kişisel anlamda iletişim, mülakat teknikleri gibi konularda zayıf kalıyor.
Ayrıca gelecekle ilgili ne yapmak istediklerini bilmeyenler var. Kendilerini iyi tanımadıkları için gelecekleriyle ilgili yanlış seçim yapabiliyorlar. Kendilerini daha iyi tanımalarını, bizimle kariyer beklentileri ve seçenekleri üzerine tartışacak düzeye gelmelerini öneriyoruz. Örneğin mülakata gelen mühendis adayının iletişim becerisi çok iyi, kendini çok güzel ifade ediyor.
Yetkinlik bazlı mülakatta profili “satış ve pazarlama” olarak tanımlanıyor. “Gel satışçı ol” dediğimizde şaşırıyor. İşe başladığında satış departmanında bir süre bocalıyor ama bir kaç ay içinde başarılı olduğunu görüp bu işin keyfine varıyor. İnsanın en başarılı olacağı iş aslında en sevdiği iş; bu da kişiliğinizle doğru orantılı.
Gönüllü Olarak Değerlendirme Merkezi’nden Geçtiler
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu:
“Büyük hedeflere ulaşmak istiyorsak bizler” patrondan çok “işadamı” olmak zorundayız. Bu nedenle bu projenin her safhasında aktif katılımda bulunmayı ve proje kapsamında kendi yetkinliklerimizin analiz edilmesi sürecine katılmayı gönülden istedik. Sonuçlarına baktığımızda hepimiz açısından çok yararlı olduğunu söyleyebilirim.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmet Abalıoğlu:
2005 yılında başlattığımız bu proje grubumuzun büyümesinin yanı sıra yönetim felsefesinde önemli değişimleri de içeriyor.İnsan Kaynakları alanında gerçekleştirdiklerimizin hem gelecekteki başarılarımızın anahtarı olacağına hem de bizi yönetim süreçlerimiz anlamında örnek gösterilecek bir şirket konumuna getireceğine inanıyorum.