Tercüman Gazetesi

Tüm enerjisini Denizli“ye harcayan bir Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci...Global düşünüp, yerel yaşıyor…En büyük hedefi Denizli“yi dünya markası yapmak...Sıkıntı içinde olan tekstil sektörünü "Nano" teknolojisiyle buluşturmak için çalışıyor.

Tekstil sanayisi ortasında yükselen bir dünya devi Er-Bakır. İlin önde gelen iki ailesinin ortak girişimi. Şirketin başında ise Erikoğlu Holding“in damadı Müjdat Keçeci var. Şili“den aldığı hammaddeyi Denizli“de işleyip NASA“ya satıyor. Aynı zamanda Denizli Sanayi Odası Başkanı olan Müjdat Keçeci, geniş bir vizyona sahip, sosyal, proaktif. Kendi şirketinden çok Denizli“nin geleceğini düşünüyor. Şehri marka yapabilmek için çalışıyor. Keçeci, Denizli“yi, tekstil sektörünü ve Er-Bakır“ın başarı hikayesini Tercüman“a anlattı...


Denizli, özellikle tekstil sektöründeki başarılarla ismi anılan bir şehir...


Burada herkes tek başına çok başarılı. Aklınıza getiremeyeceğiniz dünyanın en önemli iç çamaşırından tutun da üst giyime kadar her şey var. Denizli“nin de birleşerek müşterek bir ortak payda da toplanması gerekiyor ki, ondan sonra dünyaya açılması gerekiyor. Önce bunu kafalarda birleştirmek gerekiyor.

Şu anda içinde bulunduğunuz Er-Bakır, çok özel işler yapıyor. Biz yüzde 20 büyüyoruz. Bilinçli büyüyoruz. Denizli“nin en kurumsal firmasıyız.

Profesyonel bir destek alıyor musunuz?


Biz bu işe KALDER“le başladık. Tek başına bu yeterli değil. Bu yıl Ege Bölgesi“nde en büyük kalite ödülünü aldık. Biz Denizli“nin en kurumsal şirketiyiz. Bizi Türkiye çapında yakalayan 8-10 firma var..

Tekstil şirketleri aynı hassasiyeti gösteriyor mu? 

Ben tekstilci değilim ama görüyoruz ki, sıkıntılar var. Sanayi Odası Başkanı olarak ben bakıyorum dünyada neler oluyor, yatırımlar hangi alana yöneliyor. Artık dünyada “Akıllı tekstil“ diye bir şey var. Asfalt dahil, stadyumların üzeri tekstille kapatılıyor. Hatta artık otomobillerin yüzde 20“si tekstil. Bir asker düşünün, eskiden sadece kıyafetleri tekstil ürünüydü. Şimdi miğferinden ayakkabısına kadar tekstil. Böyle bir gelişme var dünyada. Sanayici daima bisikletinin pedallarına basmak zorunda, gelişmelere ayak uyduramazsanız ayakta kalamazsınız. Bizim tekstilciler verimliliğin ne kadar önemli olduğunu çok iyi öğrendiler. Ama daha karlı olan stadyumun üzerini kapatacak kumaş konusunda yatırım yapmıyorlar. Biz bu konuda yatırımcıların bilinçlenmesi için de sürekli bu konuda uzman insanları çağırıp konferanslar düzenliyoruz. Ege Üniversitesi“nde bu konuda uzman olan aynı zamanda da TÜBİTAK“ın teknik tekstilden sorumlu ismi olan Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu“nu getirdik. Zaten kendisi Denizlili“ymiş, 10 yıl önce de gelip burada bazı araştırmalar yapmış. Amerika“da bir Trabzonlu hoca bulduk, bu konuda uzman, kendisi gelip bizim tekstilcimizi bilgilendirdi. Biz böyle bir yönlendirme çalışmamızı sanayi odası olarak yapıyoruz. Benim gözlemlediğim kadarıyla teknik tekstilde yatırım yapmak için birkaç üreticinin bir araya gelmesi gerekiyor.

Denizli sanayileşmiş bir şehir ama İtalyan iş adamları buraya gelmediler. Neden?

600 İtalyan iş adamının Türkiye gelmesi için yapılanları takdir ettim. Bizim Denizlililer olarak bundan bir ders almamız gerekiyor. İtalyanlar İstanbul“dan sonra Gaziantep“e ve Kayseri“ye gittiler ama bize gelmediler. Biz de sanayisi gelişmiş bir şehiriz ama buraya gelmeleri bizi hayli düşündürdü. Bunun için bir çalışma yapmamız gerektiği ortaya çıktı. Bundan sonra Denizli ismini ön plana çıkaracak girişimlerde bulunmamız gerekiyor.


Bakır işleme neden Denizli“de gelişti?

Ahilik kültürü buradan yurda yayılmış. Esnaf ağırlıklı olarak tekstil, bakır ve deri işlemesi yapıyormuş. 1071“de Türkler Anadolu“ya gelince belli bölgelerde çeşitli üretimler yapmışlar. Dövme bakırdan başlamış, ama sürekli geliştirilmiş. NASA“ya uzay teknolojisi için kablo satmaya kadar uzanan bir başarı öykümüz var.

Hemen karşınızda Reuters ekranı var. Dünyadaki gelişmeleri yakından izliyorsunuz...

Tabii, sadece en kaliteli ürünü yapmakla işimiz bitmiyor. Future piyasalarında kendimizi “hedge“ ederiz. Bir borsa ürünü olan hammaddemizin her an fiyatı değiştiği için Londra Metal Borsası“nda yaptığımız işlemlerle kendimizi koruyoruz.

Denizli“deki diğer sanayiciler bu konuda sizin kadar hassas mı?

Yok, tekstilcilere bunu anlatamıyoruz. Sürekli seminerler vermemize rağmen bu alanda yetersizler. Geçenlerde bu konu yeniden gündeme geldi. İlimizin önde gelen bir tekstil ihracatçısı, “Ben hesabımı yapıp, depoyu doldurdum, fiyat inse de, çıksa da beni ilgilendirmez“ dedi. Tonlarca ipi depoda tutmanın stok maliyetinden habersiz. Dolarla alındığı için fiyatlardaki değişimin oluşturacağı etkiyi bilmiyor. Cebindeki tüm parayı ipliğe bağlamış, iplik artacaksa git vadeli piyasadan kontrat al. Eğer zaten öngörüleri doğru çıkmaz ve o kadar malı aldıktan sora fiyatlar düşerse bu tekstilci batar. İşimiz çok uzun.

Gündemde yabancı ortaklıklar var. Metal fiyatlarındaki yükseliş bu sektördeki şirketleri de ön plana çıkarıyor. Size bir teklif var mı?

Dünya Bankası“nın kredi kuruluşu IFC bir dönem bize 10 milyon dolar kredi çıkardı. Kurumsal bir şirket olduğumuz için krediyi verme konusunda ısrarcı oldular. Sözleşmede o kadar ilginç maddeler vardı ki, biz bunların değiştirilmesini istedik. Bunları sizden istemeyeceğiz demelerine rağmen sözleşmeden çıkarmadıkları için biz bu krediyi geri çevirdik. Koç“la, Sabancı“yla yapılan sözleşmelerde de aynı maddeler olmasına rağmen ben kabul etmedim. Eğer anlaşma olsaydı 3 yıl içinde halka açılacaktık.

Şimdi halka açılmayı düşünmüyor musunuz ?

Bizim şirketimizi kıyaslayabileceğimiz tek şirket Sarkuysan. Dolayısıyla onun ekran fiyatlarına baktığımızda 50-60 milyon dolara denk geliyor ki, bu rakam çok düşük. Eğer bu fiyata satıyorlarsa Sarkuysan“ı almaya talibim. Bu yüzden halka açılmayı düşünmüyorum. Ortaklık konusuna gelince, benim teknolojide, üretimde, satışta hiçbir problemim yok. Borcum yok, sıkıntım yok. İlle de birini karıma neden ortak edeyim? Ama biri gelir burası bir eder ama ben sana 5 vereyim derse o zaman düşünürüm.

Yıllık cironuz ne kadar?

Yıllık ortalama 400 milyon dolar. Fabrikada 500 kişi çalışıyor. Tekstil kadar emek yoğun değil bizim işimiz. Teknolojiyi kullanıyoruz. 85 milyon dolar ihracatımız olacak bunun yarısından fazlası ABD“ye gerçekleştirilecek. 170 bin metrekarelik arsa üzerinde 60 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Yeni bir yatırımımız söz konusu. Bu yatırım kapasite artışı için yapılıyor. Özellikle katma değeri yüksek ürünlerdeki kapasiteyi artırmayı öngörüyoruz. 2006 da yüzde 10 büyümeyi öngörüyoruz.

Uçaklar için kablo üretiyor

Erbakır bir aile şirketi. Erikoğlu ve Abalıoğlu aileleri tarafından kurulmuş ve bakır tel, kablo üretiminde ülke sanayisinin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca birçok ülkeye yapılan ihracatla ülkemize döviz kazandırıyor.

Yerli maden üretiminin ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyen Müjdat Keçeci, “Ağırlıklı olarak Şili“den aldığımız hammaddeyi burada işleyip 0.005 milime kadar yani saç telinden bile ince hale getirip Amerika“ya ihraç ediyoruz“ dedi.

Hammaddenin 35 günde Denizli“ye geldiğini söyleyen Müjdat Keçeci, “Ancak üretilen teller otomotivden enerji iletimine kadar hemen hemen her alanda kullanılıyor. Ama artık teknolojik ürünlere hitap ediyoruz. Sağlık sektöründeki cihazlardan tutun cep telefonuna kadar birçok teknolojik üründe bakır teller kullanılıyor“ diyor ve ekliyor: “Daha da ileriye giderek uçak kablosu üretiyoruz. Bizim ABD“de ürün verdiğimiz firma NASA“ya ürün veriyor. Bu da bizi mutlu ediyor.“

Denizlispor“u Birinci Lig“e taşıdı

1947 Denizli doğumlu. 1968“de hukuk fakültesini bitirdikten sonra hakim olarak askerlik yapan Keçeci, askerlik sonrası Denizli“de bir süre avukatlık yaptı.

- İş davalarında oldukça başarılı sonuçlar alması onu ilde tanınır bir kişi haline getirdi. 

- Birçok şirketi yakından tanıdığı için yöneticilik de yapmaya başlayan Keçeci, İktisat Bankası yönetiminde bulundu.

- Erikoğlu Ailesi“nin damadı olan Keçeci, Abalıoğlu ve Erikoğlu ortaklığıyla kurulan Erbakır“ın 20 yıldır Genel Müdürlük koltuğunda oturuyor.

- Oldukça sosyal ve proaktif. Müjdat Keçeci, Denizli Orman Çevre Vakfı ile Denizli Kültür Sanat Vakfı“nın Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi iken son seçimlerde de Denizli Sanayi Odası Başkanı oldu.

- Denizlispor“un 7.5 yıl Asbaşkanlığı“nı yapan Keçeci, Birinci Lig“e çıkmasında çok destek oldu. Avukatlığı devam ediyor ama davalara girmiyor. Tiyatro konser, ve müziği çok seviyor.