Ekonomist Dergisi Denizli Eki

 

Abalıoğlu Holding; Denizli kaynaklı 64 yıllık iş tecrübesiyle viyolden oluklu mukavva kutuya, kâğıttan bakıra, pamuktan ipliğe birçok alanda yaptığı üretim, yaklaşık 1550 kişiye sağladığı istihdam, uyguladığı özgün insan kaynakları yönetimi ve kayıt dışı ekonomiye karşı şeffaf yapısıyla Türkiye’nin güvenilir ve örnek kuruluşlarından biri. 2004 yılında yüzde 46’lık büyümeyle 382 milyon dolar ciro elde eden holding, 2005’de 450 milyon dolar, önümüzdeki 5 yılda da 1 milyar dolarlık ciro hedefliyor.

 

Abalıoğlu Holding, Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri, Dentaş Ambalaj ve Kâğıt Sanayi, Dentaş Kâğıt Sanayi, Abalıoğlu Tekstil Sanayi, Abalıoğlu Pamuk Sanayi ve Abalıoğlu Otomotiv Ticaret’i iştirakleri arasında bulunduran dev bir kuruluş. Globalleşme şartlarında var olabilmek için kurumsallaşmaya büyük önem veren kuruluş, dünyanın en iyi yönetilen aile şirketlerinden biri olmayı hedefliyor. Holdingin orta vade gelecek hedefleri arasında, dünya pazarlarında etkinliğini artırmak için gelişmekte olan yakın coğrafyada yatırım yaparak müşteriye veya hammaddeye yakınlığı sağlamak yer alıyor.  Cafer Sadık Abalıoğlu tarafından 1951’de çırçır fabrikasının kurulmasıyla tekstil sektörüne hammadde sağlamaya başlayan Abalıoğlu Pamuk Sanayi, bugün yıllık 50 bin balya üretim kapasitesi, 160 çalışanı yaklaşık 25 milyon doları aşan cirosuyla Ege Bölgesi’nin en büyük çırçır fabrikalarından biri.

 

Dentaş Hisseleri İMKB’de... 

Abalıoğlu Holding 1975 yılında Dentaş Ambalaj ve Kâğıt Sanayi ile başka bir alanda ilerlemeye başladı. Oluklu mukavva konusunda Denizli’de önemli yol kat eden Dentaş 2000 yılında halka açıldı. Çorlu’da 2002 yılında 226 bin metrekare açık ve 45 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulan ikinci tesisiyle birlikte 2004 yılında 50 milyon dolar ciroya erişen Dentaş Ambalaj sektöründe Türkiye’nin ilk 3 şirketinden biri.

Sırada Balkan pazarı var... 

Holdingin 1985 yılında Dentaş Oluklu Mukavva Sanayi A.Ş. bünyesinde kurduğu Viyol tesisleri, 1999 yılında Dentaş Kâğıt Sanayi A.Ş. adıyla ayrı bir şirket haline getirildi. Türkiye’de Pazar lideri olan şirket, 2004 yılında Romanya’da üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla yüzde 100 hissesi Dentaş Kâğıt Sanayi A.Ş.’ne ait Dentaş Romania SRL şirketini kurdu. Romanya’da Balkan pazarına yönelik üretim yapacak tesis üretime 2005 yılı sonunda başlayacak.

 Denizli’de üretilen bakır teli NASA’da...

Elektrolitik bakır sektöründe 1984’den bu yana faaliyet gösteren Er-Bakır A.Ş., Türkiye’nin en büyük elektrolitik bakır tel üretim tesislerinden biri. Sektöründe Türkiye’nin ikinci büyük firması olan Er-Bakır; ABD, İtalya, İngiltere, Almanya, İspanya ve İsrail başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmakta ve NASA dahil birçok yüksek teknoloji uygulayıcılarına kablo ve cihaz üreten teknoloji devi şirketlerin bakır iletken ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi firması arasında her yıl düzenli olarak yer alan ve 2005 yılında KalDer İzmir Şubesi tarafından verilen EGE BÖLGESİ KALİTE ÖDÜLLERİ "2005 KALİTE BÜYÜK ÖDÜL"ünü kazanan Er-Bakır, ABD’deki satışlarını C.N. Wire isimli kendi pazarlama şirketiyle gerçekleştiriyor. 

Grup, ambalaj, kâğıt ve bakır sektörlerinin dışında Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş. olarak 15 yıldır pamuk ipliği üretiyor ve yıllık 40 milyon dolar civarında ciroya sahip. 60.000 iğlik kapasitesi ve ileri teknolojisi ile open-end, karde ve penye tiplerinde %100 pamuklu ürünlerin dışında, tencel, keten, bamboo, PVA (Vinal), yün ve angora gibi özel elyaflardan karışımlı ürünlerle, core yarn, şantuk gibi ipliklerin üretiminde ulaştığı yüksek kalite standartlarıyla sektörünün güçlü kuruluşlarından olan Abalıoğlu Tekstil San. A.Ş. hizmet ve kalitesinde yarattığı farklılıkla ülkemizde iplikte bir marka haline gelmiştir. CURIO markasıyla ev tekstili alanında da faaliyetine başlayan şirket, markasıyla ulusal ve uluslararası pazarlarda farklı bir konuma ulaşmayı hedeflemekte.

 Abalıoğlu Grubu sanayi faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal sorumluluk bilinciyle sosyal alanda da genç nesillere ve eğitime yatırımlar yapmakta. Bugüne kadar Denizli’ye 4 İlköğretim Okulu ve bir Fen Lisesi olmak üzere yaklaşık 5.000 öğrencinin modern şartlarda eğitim alabildiği okullar kazandıran Grup, 1999 yılında kurulan Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim Vakfı ile başarılı, maddi yardıma ihtiyacı olan ve Atatürkçü üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlamakta.
 
Grup çevre korumasına karşı duyarlı ve sorumluluk sahibi olarak görevlerini de yerine getirmekte. Bu, yasal ihtiyaçtan değil, topluma duyulan saygıdan dolayı oluşmuş bir ilke. Holding Yönetim Başkan Yrd. İsmet Abalıoğlu’nun kurcularından olduğu ve halen başkanlığını yürüttüğü; vizyonu; doğal dengeyi ve çevresel değerleri nesiller boyu koruyan, geliştiren, öncü ve evrensel gönüllü bir toplum kuruluşu olmak olan DOÇEV (Doğa ve Çevre Vakfı) bu konuda örnek bir sivil toplum örgütü.

 

1991 yılında tüm grup şirketlerini CSA Holding çatısı altında toplayan Abalıoğlu, gerek kurumsallaşma yönündeki başarılı adımları, kayıt dışı ekonomiye karşı şeffaf yapısıyla ve toplumsal duyarlılık çerçevesinde misyonunda yer alan “Toplumdan aldığını büyüterek toplumla paylaşma” ilkesi ile yürüttüğü sosyal çalışmalarıyla, Türkiye’nin güvenilir, çevreye dost ve insan kaynaklarına yatırım yapan örnek kuruluşlarından biri olmayı sürdürüyor.