Dünya Gazetesi

Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı. Kurulduğu 1999 yılından bu yana Denizli eğitimine önemli katkılarda bulunuyor. Erbakır Fen lisesi, Zaferiye Abalıoğlu ilköğretim okulu , Dentaş ilköğretim okulu ile Cafer Sadık Abalıoğlu ilköğretim okulunu Türk eğitimine kazandıran vakıf, çeşitli eğitim ve kültür faaliyetleri ile öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak ve yeteneklerini artırmak için çalışıyor.

Başarılı ama maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs veren vakıf, bilgisayar laboratuarın da öğrencileri ücretsiz eğitiyor, okullara maddi destekte bulunuyor. Ayrıca vakıf bünyesinde gönüllü öğretmenler tarafından öğrencilere; İngilizce, matematik, Türkçe ve tarih dersi veriliyor.

Vakfın etkinlikleri arasında ev hanımlarına yönelik bilgisayar kursu, kadınları şiddete karşı bilinçlendirme, ağız ve diş sağlığı konusunda eğitim çalışmaları ile tiyatro, gezi gibi sosyal aktivitelerde bulunuyor. Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı müdürü Sadık Uğur Timuçin, vakıf olarak Atatürk’ün, “laik, özgür, çağdaş ve ulusal eğitimden vazgeçilmemeli. Eğitimdir ki; bir ulusu ya özgür bağımsız, yüce bir toplum halinde yaşatır ya da tutsaklığa sürekler” sözünü ilke edindiklerini söyledi.

Sadık Uğur Timurçin, ulusal kalkınmamıza, yöresel girişime katkıda bulunacak eğitim ve kültür faaliyetlerini gerçekleştirmek istediklerini belirterek şunları kaydetti: “Türkiye Cumhuriyetinin üzerinde yükseldiği değerlere sahip çıkan, kişisel ve mesleki gelişimini maddi imkansızlıklar nedeni ile sürdüremeyen gençleri, eğitim ve öğretim yolu ile topluma yararlı birer birey ve örnek vatandaş olarak kazandırmak; kültürel zenginliklerine sahip çıkarak çeşitli tanıtım faaliyetleri ile onların gelecek nesillere taşınmasını sağlamak için çalışıyoruz. Kişilikli ve bilinçli, kendisine güvenen ve yetkin, bireysel gelişime açık, düşüncelerini paylaşan ve sorumluluklarının farkında olan, çağdaş, akılcı ve laik gençler yetiştirip, kendisine, çevresindeki insana ve doğaya, ülkesine ve tüm insanlığa faydalı, iyi birer insan ve iyi birer vatandaş olarak hayata hazırlamak için elimizdeki olanakları gençlere sunuyoruz.”

CSA Eğitim ve Kültür Vakfı Müdürü Timurçin; “maddi imkanları olmayan veya sınırlı olan üniversite öğrencilerine her yıl burs veriyoruz. Vakıf bünyesinde oluşturulmuş bilgisayar laboratuarlarında öğrencilere bilişim teknolojileri tanışmaları için eğitimle veriyoruz. Başta CSA, Zaferiye Abalıoğlu, Dentaş ilköğretim okullarında ve Erbakır fen lisesi olmak üzere her seviyedeki eğitim ve öğretim kurumunun eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik desteklerde bulunuyoruz. Haftalık programlar çerçevesinde gönüllü öğretmenler tarafından öğrencilerin gelişimini destekleyecek eğitimler veriyoruz. Desteklediğimiz öğrencileri puan sistemlerine göre değerlendiriyoruz. Başarılı öğrencilere dershane yardımında bulunuyoruz.” Diyerek vakfın faaliyetleri ile ilgili açıklama yaptı.


Vakfın 16 bilgisayarı ve geniş bir kütüphanesi olduğunu belirten Timurçin, bilgisayar derslerinde gruplar halinde eğitim verdiklerini söyleyerek “2004 -2005 öğretim yılında 188 öğrencilere burs verdik. Önümüzdeki öğretim yılında ise daha etkin programlar hazırlayarak başarılı fakat maddi imkanı olmayan öğrencilere yardımda bulunacağız. Denizli’nin eğitimde başarılı iller arasına girmesi için öğrencilerle daha çok ilgilenmeyi amaç edindi. Sadece öğrencilere değil toplumun pek çok kesimine eğitici ve aydınlatıcı konferanslar, söyleşiler ve çeşitli toplantılar düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

Timurçin, etkinliklerini de şöyle sıraladı: çağdaşlık, kentlik bilinci, kanserde erken tanı, şiddettin toplumsal boyutu, sigara ve madde bağımlılığı ve zararları, ağız ve diş sağlığı haftası nedeni ile okullarda yapılan bilinçlendirme toplantıları okullarda tüm çocuklara diş macunu ve fırça dağıtımı ve dünya tiyatrolar günü nedeni ile okullarda tiyatro gösterileri, 8 Mart dünya kadınlar günü nedeni ile kadın sorunları toplantısı.
Vakıf ayrıca üç ayda bir yayınladığı kültürel ağırlıklı Denizli dergisi ile Denizli insanın kültürel değerlerine ve geçmişine sahip çıkması içinde çaba veriyor.