Dünya Gazetesi

 

Denizli’nin en büyük holdinglerinden olan Abalıoğlu Holding şirketleri, bu yılda Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında yer alarak Denizli’nin gururu oldu.
İstanbul sanayi odasının hazırladığı 2004 yılını kapsayan üretimden satışlara göre Türkiye’nin 500 büyük firması içinde Denizliden 12 firma, ikinci 500 içinde 20 firma bulunurken,  Abalıoğlu Holding A.Ş grup şirketlerinden Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.Ş ve Dentaş Ambalaj ve Kağıt sanayi A.Ş ilk 500 firma arasında, Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş ise ikinci 500 büyük firma arasında yerini aldı.

 Denizli’de 1981 yılında kurulan, Elektrolitik Bakır iletken sektöründe üretim yapan ve gerçekleştirdiği başarılı satışlarla ülkemizde sektörünün ikinci büyük firması olan Erbakır Elektrolitik Bakır Mamulleri A.Ş 2004 yılında 326 milyon YTL ciro ve 67 milyon USD ihracatı ile ilk 500 tur içerisinde Türkiye genelinde tüm kuruluşlar arasında 87. özel firmalar arsında 78’inci, Denizli firmalar arasında ise birinci sırada yer alır. Türkiye’nin en büyük elektrolitik bakır tel üretim tesislerinden birine sahip olan şirketler, 0.05mm.ye kadar inen çaplarda yaklaşık 3,500 değişik özellikte bakır tel üretimi gerçekleştiriliyor.

 

Abalıoğlu Holding’in CEO’su Dr. Faruk Güler, “Erbakır, stratejik büyüme hedefleri doğrultusunda ABD’de kurduğu C.N Wire isimli kendi pazarlama şirketleriyle gerçekleştirdiği satışları ile kendi alanında Türkiye’den ABD’ye yapılan ihracatta lider firma konumunda. Erbakır üretmiş olduğu yüksek kaliteli bakır telleri NASA’ya kablo tedarik eden teknoloji devi şirketlere satarak, Türkiye’nin bilgi birikimini uzaya taşıdı. Kalite yönetim sistemlerine büyük yatırım yapan Erbakır QS9000, İSO 9002, ISO 14001, OHSAS 18001 belgelerine sahip. Bu sayede dünya çapında güvenilirliliği ürün kalitesi ve hızlı servisi ile tanınıyor. EFQM (Avrupa Kalite ve Yönetim Vakfı) mükemmellik modeli kriterlerini uygulayan şirketimiz KALDER İzmir Şubesi tarafından verilen Ege Bölgesi Kalite Ödülleri “2005 kalite büyük ödülü”nü kazandı dedi. 
Dr. Faruk Güler, grup şirketlerden Dentaş Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş’ nin oluklu mukavva kağıt ve kutu sektörlerinde Türkiye’nin ikinci özel sektör işletmesi olarak 1975 yılında Denizli’de kurulduğunu belirterek çok ortaklı bir yapıya sahip olduklarını bildirdi. 

 

Şirketin 2000 yılında halka arz edilerek İMKB’ye kote olduğunu kaydeden Güler, Dentaş Ambalajında 2004 yılında 71 milyon YTL ciro ile ilk 500 büyük firma içerisinde Türkiye genelinde tüm kuruluşlar arasında 446’ıncı, özel firmalar arasında 430’uncu Denizli firmaları arasında ise 11. sırada yer aldığını ifade etti. Güler şöyle devam etti, “şirket Denizli’deki modern tesislere ilave olarak 2002 yılında Çorlu’da Türkiye’de örnek gösterilen bir oluklu mukavva fabrikasını üretime almıştır. 2005 yılı başında ikinci kağıt fabrikasının devreye alınması ile bugün şirketin iki oluklu fabrikası ve iki kağıt fabrikası faaliyette bulunmaktadır. Her yıl bir çok dalda “TSE altın ambalaj” ve “Dünya ambalaj ödülleri”ni alan Dentaş Ambalaj ISO 9001 kalite yönetim sistemi, ISO 14001 çevre yönetim sistemi ve OHSAS 18001 çalışan sağlığı ve iş güveliği ve yönetim sistemine de üçlü entegre olarak sahip olan Türkiye’de ikinci, sektörde ilk firma olmuştur."
Toplam kalite yönetim çalışmaları ile Türkiye’de örnek uygulamalara sahip Dentaş ambalajın Türkiye kalite derneği tarafından “yerel kalite odağı” seçildiğini de vurgulayan Güler “Dentaş Ambalaj, Kalder’in “EFQM- iş mükemmelliği modelinin” benimseyip ulusal kalite hareketine katılara, “toplam kalite yönetimi” ve “yalın yönetim” gibi yönetim felsefelerini uygulamaya koyarak sürekli gelişme trendi içerisinde dünya standartlarında bir yönetim düzeyini yakalamış durumdadır. Toplam kalite yönetimi çalışmaları doğrultusunda çalışanları ile birlikte birçok başarılara imza atan Dentaş 2002 yılında Kalder Ege Bölgesi Teşvik ödülünü almıştır” diye konuştu.

Faruk Güler, Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş ise 52 milyon YTL ciro ile ikinci 500 firma içerisinde Türkiye genelinde hem tüm kuruluşlar hem de özel firmalar arasında 100’üncu (dolayısıyla tüm Türkiye genelinde 600’üncu) sırada, ikinci 500’e giren Denizli firmaları arasında ise dördüncü sırada yer aldığını belirterek şunları söyledi: “şirket 60 binlik kapasitesi ve ileri teknolojisi ile open-end, karde ve penye tiplerinde %100 pamuklu ürünlerin dışında tencel, keten, bamboo, PVA (Vinal), yün ve angora gibi özel elyaflardan karışımlı özel ürünler ile, core yarın, şantuk gibi ipliklerin üretiminde ulaştığı yüksek kalite standartları ile sektörünün güçlü kuruluşlarındadır. Curio markası ile ev tekstili alanında da faaliyetine başlayan Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş, markasıyla ulusal ve uluslar arası pazarlarda farklı konuma ulaşmayı hedeflemektedir.”