Abalıoğlu, Romanya’da kurduğu fabrikayla Avrupa’ya açılıyor. Ardından Özbekistan ve Mısır yatırımları gelecek. Holding, 5 yıl sonra 1 milyar dolar yıllık ciroya ulaşmayı planlıyor…
 
Abalıoğlu holding, Türkiye’nin tekstil merkezlerinden Denizli’de doğdu. Pamuk ipliği üreterek büyüdü. Zaman içinde tekstil dışı sektörlere de girerek holdingleşti. Yavaş yavaş Denizli dışına çıkarak, önce Çorlu’da, ardından da Romanya’da fabrika kuruldu. 
Abalıoğlu, Türkiye’nin önde gelen pamuk ipliği üreticilerden biri. Sanayiciliğe pamuk ipliğiyle başlayan grup, faaliyet alanlarına daha sonra bakır, ambalaj ve kağıt sektörleri de eklendi. Son dönemlerde ise hızla uluslar arası bir grup olma yolunda ilerliyor. Nasıl mı?
Abalıoğlu Holding, şu sıralar sessiz sedasız yürüttüğü dev yatırım planlarını hayata geçirmekle meşgul. Projeler arasında Orta Asya’dan Afrika’ya dünyanın bir çok bölgesinde kurulması planlanan fabrikalar var. Grup enerji sektörüne girmek için de yoğun bir araştırma içinde…
 
“Pazara yakın olacağız”
 
Abalıoğlu, bünyesinde halen 6 şirket var. Bu şirketlerde bin 550 kişi istihdam ediliyor. Holdingin uluslar arası olma hayali eskilere dayanıyor. 
Cafer Sadık Abalıoğlu tarafından 64 yıl önce temelleri atılan holdingin başında bugün ikinci kuşaktan Ali ve İsmet Abalıoğlu var. Ancak gruba bağlı şirketler, yıllardır profesyonellerden oluşan yürütme kurulu tarafından idare ediliyor. Bu kurulun başında da yine bir profesyonel, Faruk Güler var…
 
Faruk Güler, 2000’de Denizli dışına çıkmaya karar veren Abalıoğlu Holding’in bugün Avrupa’dan Orta Asya’ya, Kuzey Afrika’dan Uzakdoğu’ya dünyanın birçok bölgesinde üretime yönelik yatırım operasyonları başlattığını vurguluyor. Güler, bu yatırımlarla hem müşterilerine hem de hammaddeye yakın olmayı planladıklarını söylüyor.
 
Abalıoğlu Holding Şirketleri
  • Er-Bakır elektronik bakır mamülleri
  • Dentaş Anbalaj ve Kağıt Sanayi
  • Dentaş Kağıt Sanayi
  • Abalıoğlu Tekstil Sanayi
  • Abalıoğlu Pamuk Sanayi
  • Abalıoğlu Otomotiv
  
 
İlk yatırım Romanya’ya
 
Projelerde ilki, komşu ülke Romanya’da kurulan kağıt fabrikası. Yaklaşık 7 milyon euro’ya mal olan tesisler yıl sonuna kadar üretime başlayacak.  
Romanya’daki yatırım önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Gruba bağlı Dentaş Kağıt Sanayi’nin Romanya’da kurduğu Dentaş Romania SRL şirketlerinin işleteceği tesislere, 2008 yılına kadar 5 milyon euro’luk yatırım daha yapılacak.
 
Faruk Güler, bu yatırımlar ile birlikte Avrupa’ya açılan Abalıoğlu Holding’in yapacaklarını şöyle açıklıyor:
“Bu tesislerde yumurta viyoli dediğimiz ambalaj malzemeler yumurta, meyve, bitki gibi ürünlerin ambalajında kullanılıyor. Romanya bu üründe ciddi bir üretimin olmadığı bir ülke. Dolayısıyla orada büyük bir Pazar var.
Romanya’nın yanı sıra Bulgaristan, Yunanistan, Moldova, Arnavutluk gibi çevre ülkelere de ihracat yapacağız. Bu ülkelerde de ciddi Pazar paylarına ulaşacağımıza inanıyorum. Pazarlama için bu sektörde dünya lideri olan Finlandiyalı Huhtamaki Oyj adlı firmayla anlaşma imzaladık. Bu firmanın 36 ülkede tam 70 adet üretim ve satış ünitesi var.”
 
Gözü Özbekistan ve Mısır’da
 
Abalıoğlu Holding’in 2006 yılı yatırım programlarına aldığı bir başka proje, ana iş kolu pamuk ipliği konusunda. Bu alanda iki ülkede birden; Mısır ve Özbekistan’da tesisler kurulacak. 
Güler, bu projelerle ilgili fizibilite çalışmalarının henüz tamamlanmadığı söylüyor. Ancak bu yatırımların her iki ülkede de yerli firmalarla yapacağı bilgisini veriyor. Ayrıntıları ise şöyle tanımlıyor:
“Pamuk ipliğinde ciddi bir knowhow’a sahibiz. Pamuğu ve aynı zamanda pazarı olan Türk Cumhuriyeti ve Afrika ülkelerinde ortak yatırımlar başlatıyoruz. Bu ülkeler Özbekistan ve Mısır. Mısır’da kuracağımız fabrikada özellikle niş ürünler üreteceğiz. Biz pamuk ipliği üreticisiyiz. Tekstilde bir başka ürüne girmeyi düşünmüyoruz. Ancak Türkiye’de daha çok fantezi ürünlere kayacağız."
 
Ciro hedefi 1milyar dolar
 
ABALIOĞLU Holding’in çoğunluk hisseleri aileye ait. Faruk Güler, bu yapının korunacağını söylüyor.
HOLDİNG’e bağlı şirketlerden Dentaş Ambalaj 200 yılında halka açıldı. Güler, diğer şirketlerde ise %50 ortaklık kurabileceğini vurguluyor.
GEÇEN yıl 382 milyon dolarlık ciro elde eden Holding’in 2005 hedefi 45 milyon dolar. Abalıoğlu 5 yıl sonra yıllık cirosu 1 milyar doları geçen şirketler arasına girmeyi planlıyor. 
GÜLER’in Denizlili firmalara da mesajı var: “Yurdışına açılmak için belli bir büyüklüğe ulaşmak şart. Bu yüzden birleşin.” 
 
Temizlik’ten çıktık
 
 
Yurtdışında yatırım atağı başlatan, bu arada son dönemlerde yıldızı parlayan enerji sektörüne girmeye hazırlanan Abalıoğlu, karlı bulmadığı iş kollarından çıkmayı da ihmal etmiyor. Grubun gözden çıkardığı bu sektörler ise temizlik maddeleri. 
Abalıoğlu, yaklaşık 4 yıl önce Denizli’de kurduğu temizlik maddeleri üreten tesisi geçen yıl Sofidel adlı İtalyan bir firmaya sattı.
Faruk Güler, temizlik maddeleri sektörünü bir tek ürün ile girdiklerini, bu neden ile başarılı olamadıklarını belirtiyor.