Metin Can

Referans Gazetesi
 
 
İhracattaki başarıları ile dikkatleri üzerine çeken Anadolu kaplanlarının başarısının arkasında özellikle son iki yılda kurumsallaşma ve insan kaynakları alanında yaşadıkları değişim yatıyor. Sıkı aile bağlarını koruyarak kurumsallaşmayı başaran Anadolu kaplanları, yeterli insan kaynağını da bulduğunda patlama yapıyor. Daha düne kadar "her işi en iyi aileden olan bilir" diyen kaplanlar, bugün artık kurumsallaşmanın gerekleri ile aile bağları arasında akılcı köprüler kuruyor. Kaplanların kurumsallaşma ve aile ikileminde yaşadığı değişimi Özmen Un“un sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen şöyle anlatıyor: “Sıkı aile bağları elbette iyidir, ama şirkete zarar getirebilir. Piyasadaki gelişmeleri, yenilikleri takip etmek duygusal bağlılıkla mümkün değil. Kurumsallaşma anlamında aileyi şirket, şirketi de aile yönetiminden kurtarmak gerek” diyor.
 
 
 
Öte yandan küresel gelişmeleri takip etmek, sektörün gidişatını önceden görmek de kaplanların bir diğer özelliği. Anadolulu işadamları geleceğe de ümitle bakıyor. Piyasadaki durgunluk, düşük döviz kurları her ne kadar kaplanların gündemindeki yerini koruyan şikayetler olsa da, rant ekonomisinin azalması ve ülkedeki ekonomik istikrar kaplanların gelecek ümitlerini kamçılıyor. Artık sadece Anadolu ya da Türkiye için üretim anlayışını terk eden kaplanlar, dünya rekabetine göre yatırım yapıyor. Bu hedefe ulaşmak için teknoloji yatırımının kaçınılmaz olduğunu gören bir tekstil şirketi, en son teknolojiyi tesisine getirmek için bir çırpıda 50 milyon dolar harcamaktan çekinmiyor.
 
 
 
Abalıoğlu Holding Denizli“nin devi oldular
 
 
 
Tekstilden ambalaja, elektrolitik bakır üretiminden otomotive kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde toplayan Abalıoğlu Holding, gerçek bir Anadolu devi... Global ekonomide söz sahibi olmayı hedefleyen Abalıoğlu Holding“in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Abalıoğlu, yatırım yaparken her zaman gelecek vaat eden ve katma değeri yüksek sektörleri seçtiklerini ve bu sayede başarıyı yakaladıklarını söylüyor. Kurumsallaşmanın öneminin kaplanlar arasında hızla arttığını belirten Abalıoğlu, "Anadolu kaplanlarında son iki yıldır olağanüstü bir kurumsallaşma ve kurum kültürü anlayışı gelişti. Bizim başarımızın arkasında da bu yatıyor. Abalıoğlu şirketleri kurumsallaşma ve insan kaynakları yönetimindeki başarısıyla bugünlere geldi" diyor.
 
 
 
 

Künye

 
 

Kuruluş : 
YKB : 
Ciro :
İhracat : 
Çalışan : 
Sektör :

1941
Ali Abalıoğlu
300 milyon dolar
150 milyon dolar
Bin 600
Tekstil, ambalaj, elektrolitik bakır, otomotiv