Referans Gazetesi

 
Yeni dönemde eski kurallarla iş yapmakta ısrar edenler küçülmeye mahkum olurken, yeni dönemin iklimine uyum sağlayan işadamları yükselmeye başlıyor. Yeni dönemin yükselen yıldızları arasında Tay Grup, Astaş, Turkuaz, Fine Grup, Taşyapı İnşaat, Abalıoğlu, Koza Grubu yer alırken, bu gruplar turizm, inşaat, enerji ve tekstil alanlarında büyüyor.
 
 
 
Değişen Türkiye ekonomisi krizlerle vedalaşıp kendisine yeni bir yön çiziyor. Bu yeni dönemin işdünyasında sivrilen patronlar ne 30“lu ne de 80“li yılların zenginlerine benziyor. Dünyayla rekabetin içinde doğan 21“inci yüzyılın girişimcileri, Türkiye“yi geleceğe taşıyacak yatırımlara imza atıyorlar. Yeni dönemin yükselen yıldızlarının bugüne nasıl geldiklerini ve geleceği nasıl gördüklerini araştıran Türkiye İhracatçılar Meclisi“nin (TİM) aylık ekonomi dergisi Turkishtime Dergisi“nin haberine göre Tay Grup, Astaş, Turkuaz, Fine Grup, Taşyapı İnşaat, Abalıoğlu, Koza Grubu “Yeni dönemin yeni girişimcileri“ olacak. Bu grupların büyüyeceği başlıca sektörler arasında turizm, inşaat, enerji ve tekstil yer alıyor.
 
 
 
Türkiye ekonomisi 5“inci büyük ekonomi dalgası ile sarsılırken zenginleşmenin kuralları yeniden yazılıyor. Eskiden oyunun kuralları ve yıldız şirketleri farklıydı, şimdiyse oyunun kuralları değişti, farklı sektörler sivrilerek tepeye çıkıyor. Türkiye son krizden bu yana oyunun dışında kalanların ibret verici öykülerini izlerken, bir yandan da yeni oyuncular piyasaya giriyor. 5“inci kuşak olarak nitelenen girişimciler devletten ihale alarak ya da devlete borç vererek büyüyen önceki kuşaklara benzemiyor. 1980“lerden sonra girişim ruhuyla hareket eden, kendi sermayesi bile olmayan, başarılı işler gerçekleştiren gruplar ortaya çıktı. Yeni girişimci sınıf, eskinin başarı ve başarısızlıklarından ders çıkararak büyümeyi ve kendi ayakları üzerinde yükselmeyi öğreniyor.
 
 
 
Abalıoğlu“nun hedefi en iyi aile şirketi olmak
 
 
Denizlili Abalıoğlu, 1960“lı yıllarda çırçırcılıkla başladığı sanayicilikte, bugün elektrolitik bakır, ambalaj, kağıt ve tekstil üretimi yapıyor. Önümüzdeki 7 yıl içinde dünyada en iyi yönetilen aile şirketlerinden biri olmayı ve bir milyar dolar ciroya ulaşmayı kafalarına koyduklarını söyleyen Abalıoğlu Holding Başkan Yardımcısı İsmet Abalıoğlu, bütün dünyada operasyon yapabilir yetkinlikte bir organizasyona sahip olma iddiasında. Romanya“da bir viol tesisi kurduklarını kaydeden Abalıoğlu, "Grubun 75 milyon dolarlık ihracatı var. Er Bakır ile iç pazarda yüzde 35“lik pay sahibiyiz. 2004 yılında 382 milyon dolar ciro yaptık. Bu yıl ise 440 milyon dolar yapacağız" diyor.