Ebru FIRAT

Capital Dergisi
 
 ÇOK SEKTÖRLÜ LİDER DÖNEMİ
 
 
Genç bir yönetici adayıysanız, önünüzde iki seçenek var. Ya aynı sektörde uzmanlaşıp kariyerinize devam edeceksiniz ya da değişik sektörlere de gireceksiniz. Uzun süre uzmanlaşma, sektör içinde ilerleme yaklaşımı savunuldu. Ancak, son dönemde, farklı sektör deneyimi olan yöneticilere ilgi artıyor. Dev şirketlerin, farklı özgeçmiş ve değişik sektör deneyimlilere yönelmesi de bu trendi destekliyor. İnsan kaynakları danışmanları, aynı eğilimin Türkiye’de de olduğunu ve etkisinin devam edeceğini belirtiyorlar.
 
 
 
Burberry’nin başkanı Rose Marie Bravo, “Değer yaratan yöneticiler prim yapıyor. Büyük firmaların artık farklı özgeçmişlere sahip, değişik sektörlerde deneyim kazanmış insanları işe aldığını görüyorum. Bu trendin kesinlikle yaygınlaşacağını düşünüyorum.” diyor.
 
 
 
Rose Marie Bravo’nun dikkat çektiği bu gelişme, aslında son 10 yıldır gözleniyor. Ancak, bu trend özellikle ABD ve AB ülkelerinde son yıllarda hızla yükseliyor. Bu ternde en güzel örnek ise 2004 yılında yaşandı. Moda devi Gucci’nin CEO’su Domenico de Sole, 20 yıl çalıştığı firmadan istifa edince, yerine Unilever’in dondurma ve dondurulmuş ürünler başkanı Robert Poler getirildi.
 
 
 
Microsft’un CEO’su Steve Ballmer da hızlı tüketim ürünleri deneyimine sahip. Hazır giyim firması GAP’in CEO’su Paul Presler ise Walt Disney’de çalışmış, yani eğlence sektöründe tecrübesi bulunuyor.
 
 
 
Türkiye’de de üst yönetimde benzer onlarca örneğe rastlamak mümkün. Turkcell’in CEO’su Muzaffer Akpınar, tekstil geçmişine sahip. Abalıoğlu Holding’in CEO’su Faruk Güler ise kord bezi, lastik, boya gibi birçok farklı sektörde, farklı pozisyonlarda çalıştı.
 
 
 FARKLI SEKTÖRLEDE NE ÖĞRENDİ?
 
 ARAŞTIRMANIN ZEVKİNİ ALDIM
 
 
Üniversitenin son yıllarında TÜBİTAK projeleri ve asistanlık yaparak araştırmanın ve eğiticiliğin zevkini aldım ve akademik kariyerimi bu yönde oluşturmaya başladım. ODTÜ, İngiltere’de Exeter Üniversitesi, Kanada’da Alberta Üniversitesi ve TÜBİTAK’ta araştırmalar yaptım, eğitim kadroları içinde yer aldım. Kariyerimin bu bölümü öğrenme, öğretme, araştırma, proje yönetme, bilgileri değerlendirme, fikir sunma, analiz etme ve yorumlama yetkinliklerimi geliştirdi.
 
 
 FARKLI YÖNETİCİLER TANIDIM
 
  ODTÜ’de öğretim görevlisi görevini bırakıp Sabancı Holding’e Ar-Ge mühendisi olarak katıldım. İki ay içinde proje grupları içinde görev almaya başladım ve 6 ay sonra bölümün şefi oldum. Bu görevde teknik yetkinliklerimi zenginleştirmenin yanında farklı yönetim kademeleri ile çalışmak, işbirliği sağlamak, sonuçlara ulaşmak, zıtlıkları yönetmek konularında ciddi tecrübe edindim.
 
 
FARKLI KÜLTÜRDEN İNSANLAR
 
 
2,5 yıl sonra Endonezya’da Branta Mulia-Cakarta Kord Bezi şirketinin kalite güvence müdürü olarak görev aldım. Grubun Cakarta’daki şirketlerindeki görevim 5 yıl sürdü. Farklı kültürlerde çok sayıda mesai arkadaşım oldu. Yönetim, değişime yanıt verme, uyum sağlama, koçluk verme, sorumluluk alma, inisiyatif kullanma, risk alma konularında çok şey uyguladım ve yenilerini öğrendim. Uzakdoğu’da yaşadığım zevkli ve başarılı 10 yıl sonunda Türkiye’ye döndüm.
 
 
 
AİLE ŞiRKETİYLE TANIŞTIM
 
 
 
Türkiye’ye döndükten sonra ÇBS’de genel müdür olarak göreve başladım. ÇBS ile ilk defa tüketiciye son derece yaygın bir bayi ağı ile ulaşan ve pazarlama aktivitelerinin çok önemli olduğu bir şirkette yönetim tecrübesi edindim. Bu şirkette ilk defa bir aile şirketi yönetiminin inceliklerini de yaşadım. İkna etme ve etkileme, baskı ve zorluklarla başa çıkma, prensip ve değerlere bağlılık yetkinliğim çok işe yaradı.