15. Kuruluş Yılımızı Pamukkale Üniversitesi Yeni Ufuklar Kulübü’nün organizasyonunda düzenlenen “Sosyal Sorumluluklar Topluluğu Zirvesi”nde kutladık. 3 Aralık 2011 günü gerçekleşen etkinliğe Pamukkale Üniversitesi yöneticileri, öğretim görevlileri, üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve DOÇEV gönüllüleri katıldı. DOÇEV 15 Yaşında Sunum ve kokteylinde DOÇEV çalışmaları ile çevre alanında yapılabilecekler irdelendi.
DOÇEV olarak; ağaçlandırma, atık yönetimi, çevre eğitimi alanlarında faaliyetler yapmakta, uygulama projeleri geliştirmekteyiz.
Bu kapsamda;
· Her yıl bir orman kurmayı hedeflemiştik. 15 yılda 29 orman kurarak bu hedefimize fazlasıyla ulaştık.
· “Kendi ormanını kendin kur” sloganı ile bu konuya duyarlı dostlarımızın kendi adlarına veya dilediği kişi ve kurum adına ormanlar kurmalarını sağlıyoruz.
· Parklar, yeşil alanlar, koruluklar oluşturduk. Okul, hastane, küçük sanayi siteleri, mezarlıklar, akarsu ve göl kıyıları gibi çeşitli kamusal alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz.
· Yaklaşık 400.000 yaşayan fidanımız var. Bunların bakım ve gözetimini sürdürüyoruz.
· Doğal dengeyi korumak için ağaçlıklı alanlara kuş yuvaları asıyoruz.
· “Kâğıdını ver ağacın olsun” sloganı ile yaklaşık 5.500 ton atık kâğıt topladık. Elde edilen kazanımla “DOÇEV - Atık Kâğıt Ormanı” kurduk.
· Topladığımız atıklardan; kitap, ansiklopedi, dergi gibi yeniden okunabilir yayınları bir kültür değeri olarak tasnif edip, cezaevlerine, okullara köy okuma odalarına ulaştırıyoruz.
· Kullanılmış pilleri toplayıp çevresel zararlarını önlüyoruz. Bu güne kadar yaklaşık 23 ton pil topladık.
· Elektronik atık toplama çalışmamızda yaklaşık 30 ton elektronik atık topladık.
· Başta gençlerimiz olmak üzere toplumun her kesimini bilgilendirmek amacıyla okullarda, işyerlerinde, çeşitli kurumlarda çevre eğitimleri düzenliyor, öğrencilerimizle doğa ve çevre gezileri gerçekleştiriyoruz.
· Kullanımı birçok ülkede yasaklanan naylon poşet yerine “bez torba” kullanılması için örnek uygulamalar yapıyor, bu alanda yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleşmesini arzuluyoruz.
· Büyük Menderes Havzası’na önem veriyoruz… Bu havzanın yeniden kazanımı için 2006 yılında TÜSİAD işbirliği ile akademisyenlerin ve uzmanların katıldığı bir sunum düzenleyerek, çözüm önerileri sunduk. Havzanın bir bölümünde gerçekleştirdiğimiz “Tarımsal Kirliliği Önleme” projemiz Avrupa Birliği tarafından desteklendi.
DOÇEV’e verilen her türlü desteği doğa ve çevre adına şükranla karşılıyoruz. Bu coşkuyu, toplumdan aldığımız güçle nesiller boyu sürdürmeyi ve “yarattığımız çöplükte boğulmadan, son ağaç kesilmeden, son nehir kurumadan” çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmayı hedefliyoruz.
Yaşanabilir Bir Dünyayı Paylaşmak Dileğiyle…
DOÇEV Yönetim Kurulu