1999 yılında CEI Piemonte tarafından başlatılan ve her yıl İtalya’nın Piemonte Bölgesinde en yenilikçi yatırımları gerçekleştiren yabancı iştirakli şirketlere verilen Greenfield ödülünü bu yıl, Cafer Sadık Abalıoğlu  Holding A.Ş. ve İtalyan Marchi&Fildi SPA’nın %50 - 50 ortaklığının sinerjisinden doğan, yenilikçi bir iplik firması olan Filidea SRL, Piemonte Bölgesindeki  AR-GE yatırımı ile almaya hak kazandı.


Piemonte Bölgesi Yatırım ve İhracat Merkezi (CEI Piemonte) tarafından İtalya’nın Torino şehrinde, Kraliyet Sarayı Palazzo Reale’de geçtiğimiz ay düzenlenen bir tören ile Greenfield Ödülü sahibini buldu. Bölgesel belediyenin üretim faaliyetleri, araştırma ve uluslararasılaştırma çalışmaları ile ilgili meclis üyesi Andrea Bairati, Torino Belediye Başkan Yardımcısı Tom Dealessandri, Bölgesel Üretim Faaliyetleri ile ilgili Şehir Meclisi Üyesi Ida Vana, Piemonte, Ulusal Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Ferruccio Dardanello’nun hazır bulunduğu törende Greenfield Ödülünü Filidea Genel Müdürü Ahmet Abalıoğlu, Ceipiemonte Başkanı Camillo Venesio’ndan aldı.

Greenfield Ödülünü alan Filidea SRL; gelişmiş araştırma ve geliştirme merkezi, özel ürünler üretmek için tasarlanmıştır. Moda ve teknik uygulamalara yönelik özel tekstil ürünlerinin hammaddesi olan ipliklerin üretimini gerçekleştirirken yenilikçi çözümler ile yeni ürün denemeleri de yapılmaktadır. Biella, Piemonte de AR GE merkezi yanında ayrıca bir iplik boya tesisi bulunmaktadır.  Bunun yanında Filidea’nın ana üretim tesisi Denizli’dedir.  Bu tesiste her türlü suni, sentetik ve doğal elyaflardan, kısa elyaflı sistem iplik makineleri ile üretim yaparak her türlü özel kullanım alanlarına yönelik ürünler üretilmektedir. Genelde elyaf kökenli farklılaşmanın yanında üretim süreçleri ve teknolojik farklılıklarla yeni ürünler sunulmaktadır. Ürünleri ile ilgili bilgi veren Filidea Genel Müdür’ü Ahmet Abalıoğlu; “Ürünlerimizi 2 ana kategoriye ayırıyoruz. Modaya yönelik iplikler ve Teknik/Performans İplikleri. Modaya yönelik iplikler sentetik elyaflar ve doğal elyafların ikili ya da çoklu karışımları ile elde edilen ürünlerimizdir.  Teknik/Performans ürünleri de belli fonksiyonları yerine getirmeye yönelik üretilen tekstil ürünlerinin iplikleridir. Örnek vermek gerekirse, ürünlerimizin bazıları: korumaya amaçlı üniformalara yönelik geç tutuşur tekstil ürünleri, antistatik ve antibakteryel ürünler; ipek, kaşmir, angora gibi doğal elyaflarla akrilik, polyester, naylon, viskon gibi suni ve sentetik elyafların karışımlarından ipliklerdir. Ayrıca Marchi &Fildiortaklığı ile beraber Denizli’ye bir de yünlü kamgarn tesisi de getirdik. Bu tesisle daha önce Abalıoğlu olarak tekstilin hiç içinde olmadığımız bir alanına yönelmiş oluyoruz.  Buda bize heyecan veriyor. Şu anda Filidea da çorap ve düz örgüden, dokuma ve yuvarlak örmeye kadar her alana hizmet verebilmekteyiz. ”

Ceipiemonte Başkanı Camillo Venesio: “ Türk- İtalya/Biella ortaklık girişimine verilen saygın ve prestijli Greenfield ödülünün Filidea verilmesiyle Filidea’nın inovasyon çalışmaları ve geleceğe bakarak büyüme arzusu takdir edilmiştir.” Dedi. Greenfield ödülü geçtiğimiz yıllarda Motorola (USA) - Noicom (Italy), Telegate (Germany) - TXT e-solutions (Italy), International Rectifier (USA) – Eutelsat (France), Hutchinson (France) – Merloni (Italy), Colt-Telecom (UK) – Space Cannon VH (Italy), ESCP-EAP European School of Management (France) – Comdata (Italy), GM Powertrain Europe (USA) – AC Hotels (Spain), JAC Anhui Jianghuai Automobile (China) firmalarına verilmişti.

Marchi&Fildi Group başkanı Massimo Marchi: “ Çok sayıda Piemonte’li şirket arasından Filidea’nın, özellikle de bir tekstil şirketinin seçilmiş olması dikkate alındığında, sonuç daha da önemli bir anlam kazanıyor. Bu ödüle hak kazanmak, bizim için çok büyük bir onur olmuştur. Bu sonuç Biella’da hala canlılık olduğunu ve iplik endüstrisinin hala geliştiğini ve inovasyon için büyük bir gayret içinde olduğunu ispat etmiştir. Tekstil sektörü gelişmektedir ve bu gelişim günümüzde büyük bir kararlılık, istikrar ve fedakarlıkla desteklenmesi gereken ileriye yönelik pozitif bir bakış açısıdır.” Dedi. 

   

Cafer Sadık Abalıoğlu Holding A.Ş. Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Abalıoğlu: “İtalya ve Türkiye olmak üzere Avrupa ve Dünya tekstilinin 2 güçlü ülkesi üzerine inşa edilen yatırım ve organizasyonumuzla ve AR GE çalışmaları ile de sektörde hali hazırda üretilmeyen, henüz karşılanmamış ihtiyaçlara cevap verecek yepyeni ürünler geliştiren Filidea, İtalya’daki yatırımının başarısını Greenfield ödülünü alarak gösterirken, Türk iş adamlarının doğru iş ortaklıklarıyla tekstil konusunda söz sahibi olmaya devam ettiklerini de kanıtlamıştır. Türkiye de daralan tekstil sanayisinde her zaman için fırsatların devam edeceği kanaatindeyiz.  Filidea markamız, bu projesi ile tekstil gibi kan kaybeden sektörde farklılık getirmiştir. 2010 yılında da innovasyon çalışmalarına devam ederek gerek satış hacmini, gerekse karlılığını artırmayı hedefliyoruz.” Yapılan yatırımı değerlendiren Oğuz Abalıoğlu sözlerine: “ Tekstil konusunda İtalya’da önemli şehirlerden biri olan Biella’nın Piemonte bölgesine yatırım yapma kararımızda ortağımız Marchi ailesinin uzun yıllardan beri bu bölgede üretim tesislerinin olması etkili oldu. Yaptığımız araştırmalarda ise; bölgenin uzman insan kaynakları profili, teknolojik alt yapısı,  bilgi birikimi ve deneyim dikkatimizi çeken unsurlar arasında yer aldı. Bu bölgede yer almamızı sağlayan bir başka faktör ise araştırma ve geliştirme aktivitelerinde işbirliği kurulma imkanı veren tekstil konusunda Avrupa’da öncü Üniversitelerden biri olan Politecnico di Torino’nun varlığı oldu.” Diyerek devam etti.