ORGAN BAĞIŞI, GELECEĞE BAĞIŞLANMIŞ BİR YAŞAMDIR. BİR GÜN BİZLERİN VE SEVDİKLERİMİZİN DE ORGAN NAKLİNE İHTİYAÇ DUYACAĞI GERÇEĞİ İLE BU KONUYA DUYARLILIK GÖSTERMEMİZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ.

   

Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmakta, uygun organ bulunamaması nedeniyle pek çok insan yaşamlarını kısa süre içinde kaybetmekte veya yaşam kaliteleri düşerek zor bir hayatı sürdürmek zorunda kalmaktadırlar. İstatistiklere göre ülkemizdeki organ bağışı yüzdesi, batılı ülkelere oranla bir hayli gerilerde kalmıştır.

Grup olarak bir süredir organ bağışının yaygınlaşmasına katkıda bulunma yönünde çalışmalar sürdürmekteyiz. İlki 26 Kasım 2005’te CSA Eğitim ve Kültür Vakfı binamızda gerçekleştirdiğimiz organ bağışı sohbet toplantılarımızın ikincisi, 4 Nisan 2006 tarihinde Polis Evi’nde yapılmıştır.

 

 

 

Konuya verdiğimiz önem çerçevesinde 4 Nisan 2007 tarihinde organ bağışıyla ilgili geniş kapsamlı bir diğer toplantıyı gerçekleştirdik. Bu toplantıya karaciğer naklinde Dünyanın kabul ettiği bir otorite olan ve organ bağışı konusunda gönüllü çabalarıyla tanınan Memorial Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. C. Ata Bozoklar, Pamukkale Üniversitesi Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç.Dr. Çağatay AYDIN ve Denizli Müftüsü Mehmet Köse konuşmacı olarak katıldılar.

 

 

 

Katılımın yüksek olduğu konferansta organ bağışı ile ilgili çarpıcı örnekler, istatistiki bilgiler veren Organ Nakli Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr.Ata BOZOKLAR herkesi organ bağışlamaya davet etti. Ayrıca Dr.Ata BOZOKLAR, ülkemizde bulunan 40.000 diyaliz hastasına böbrek naklinin yapılması ile günlük 1 milyar dolar kazanç sağlanacağını da sözlerine ekledi.

 

 

 

Organ Nakli Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr.Ata BOZOKLAR Organ Nakli İl Koordinatörü ve Sağlık Müdür Yardımcısı Sayın Dr.Mustafa NALBANT“a organ nakli ve bağışı konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Prof.Dr.Münci KALAYOĞLU ise; 1981 yılında Amerika“ya organ nakli konusunda eğitim almaya gittiği dönemdeki mesleki anlamda yaşadığı olaylardan ve deneyimlerinden bahsederek orada yetiştirdiği birçok öğrencinin şimdi Amerika“da değişik üniversitelerde organ nakli bölüm başkanı olduğunu söyledi. Ülkemizin organ nakli konusunda İtalya, İran ve İspanya gibi ülkelerin gerisinde olduğunu söyleyen Prof.Dr.Münci KALAYOĞLU ülkemizdeki organ nakli durumunu değerlendirdi.

 

 

 

İl Müftüsü Mehmet KÖSE, organ bağışı yapılması konusunda dinimiz açısından hiçbir engel yoktur. Organ bağışı hakkında Alo Müftülük hattından organ bağışı ile ilgili her türlü soruya yanıt verilebileceğini söyledi.

Konferans sonunda CSA Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı tarafından katılımcılara, adlarına 100 fidan bağışlandığını gösteren DOÇEV (Doğa ve Çevre Vakfı) Fidan Bağış Sertifikası verildi.

Toplantının duyurulduğu 2 Nisan tarihinden itibaren CSA Holding çalışanlarından 62 kişi şirket dışından da 8 kişinin organ bağışında bulunduğu bildirildi.